No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Výstava v múzeu predstaví takmer dvesto starobylých zbraní a nástrojov

Takmer dvesto kusov starobylých zbraní a nástrojov zhotovených z kameňa, kostí, parožia, bronzu a železa predstaví Gemersko-malohontské múzeum prostredníctvom výstavy, ktorú otvoria dnes popoludní o 15.00 hod. Ako uviedol komisár výstavy a archeológ múzea Alexander Botoš,  návštevníkom chcú priblížiť vývoj zbraní a nástrojov v jednotlivých etapách vývoja ľudskej spoločnosti a poukázať na šikovnosť a zručnosť našich predkov.

"Najstaršie nástroje na výstave reprezentujú univerzálne nástroje - kamenné hroty z obdobia stredného a mladého paleolitu (cca 120 000 – 35 000 pred Kristom). Sú to najstaršie zbierkové predmety v zbierkach nášho múzea zhotovené človekom," priblížil archeológ.

Ako doplnil, značná časť výstavy je venovaná zbraniam a nástrojom z obdobia neolitu a eneolitu, kedy sa už objavujú aj prvé medené zbrane. "Na výstave je možné zhliadnuť veľký súbor rôzne profilovaných lichobežníkovitých sekeriek a kopytovitých klinov, ktoré pochádzajú z  rozsiahlej terénnej činnosti jedného zo zakladateľov múzea, ako aj prvého archeológa múzea, evanjelického farára Ľudovíta Hűvössyho," informoval Botoš a spomenul, že vystavia aj širokú škálu bronzových zbraní a nástrojov, predovšetkým rôzne druhy sekier a sekeromlatov. Veľkú pozornosť si podľa jeho slov zasluhujú aj nálezy mečov, ktoré sú dokladom majstrovského zvládnutia bronzovej metalurgie pravekých kovolejárov.

Výstava zavedie návštevníkov aj do mladšej doby železnej (laténskej 450 – 0 pred Kristom), môžu sa oboznámiť s výzbrojou elitného keltského bojovníka, ktorý bol pochovaný na pohrebisku v Drni.

Starobylé zbrane a nástroje zo zbierok Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote budú vystavené až do konca mája.

Zdroj: Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross