No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Žeriav z Krásnej Hôrky zmizne. Dnes začínajú s demontážou

7. decembra 2021 |  | 

Riaditeľka SNM – Múzeum Betliar Tímea Mátéová sa vyjadrila, že dovoz a montáž vežového žeriava na Krásnej Hôrke si v roku 2012 v rámci obnovy hradu po ničivom požiari objednal zhotoviteľ dočasných striech za účelom presunu hmôt na stavenisku. Následne bol žeriav prenajímaný a používaný ďalším zhotoviteľom pri realizácii trvalých striech.

„Od októbra 2015 prevzalo žeriav do prenájmu SNM. Keďže bolo zrejmé, že počas postupujúcej obnovy Krásnej Hôrky bude táto ťažká technika pri prácach na hrade ešte potrebná, cena tzv. udržiavacieho prenájmu bola dohodnutá na 500 eur bez DPH mesačne, čo bolo finančne efektívnejšie ako prípadná kompletná demontáž a následná opätovná montáž žeriava, čo by stálo minimálne 70-tisíc eur,“ vysvetlila riaditeľka.

Článok pokračuje pod reklamou


Zuzana Vášaryová informovala o tom, že vežový žeriav bol doteraz na Krásnej Hôrke použitý na realizáciu trvalých a dočasných strešných konštrukcií, ale aj na prípravné práce k obnove hradu. Využil sa na presun demontovaných, požiarom poškodených rozmerných a ťažkých prvkov, ale aj pri prísune stavebných materiálov, ktoré budú v budúcnosti využité.

„Pomocou žeriavu boli tiež premiestnené kamenné články, liatinový nosník zo známeho budapeštianskeho Széchenyiho reťazového mosta, ktorý bol vyrobený v andrássyovskej zlievarni v Drnave a mohutné bronzové delo cisára Maximiliána II. zo 16. storočia z podstavca spred hradu Krásna Hôrka, čo však nebolo jeho pôvodné umiestnenie za Andrássyovcov, ale vymyslené riešenie počas socialistickej prestavby v 2. polovici 20. storočia,“ priblížila vedúca komunikácie.  

Ako ďalej povedala Tímea Mátéová, je rada, že táto ťažká technika definitívne odchádza z areálu Krásnej Hôrky. „Vežový žeriav nebol po realizácii dočasných a trvalých strešných konštrukcií síce niekoľko rokov používaný, čo vyvolalo pochopiteľnú kritiku verejnosti a médií, ale tá bola vo veľkej miere neopodstatnená,“ dodala a uviedla, že si boli vedomí, že žeriav ešte budú na hrade potrebovať.

Článok pokračuje pod reklamou


„Spomenutá pauza bola spôsobená najmä zmenou metodiky komplexnej obnovy hradu Krásna Hôrka a bezprostredného okolia hradu koncom roka 2017, neplánovanými zdržaniami projektu z titulu náročnej komunikácie s obcou Krásnohorské Podhradie a zložitosťou povoľovacích procesov a zmenami na Ministerstve kultúry SR, kedy dochádzalo k väčším či menším posunom vo vnímaní postupov prezentovaných SNM a posunov v harmonograme naplánovaných prác,“ dodala Tímea Mátéová.


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross