No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Zvyšovanie cien ovplyvňuje aj plánovanie kultúrnych podujatí, Palócke dni zatiaľ nie sú stopercentne potvrdené

17. marca 2022 | |  | 

FIĽAKOVO - Aj vo Fiľakove už poznajú dátum ich tradičných Palóckych dní. Mesto je ale v súčasnosti kvôli zvyšovaniu cien energií v zložitej finančnej situácii a realizácia kultúrnych podujatí ešte viac závisí od toho, v akej miere budú úspešné žiadosti o poskytnutie finančných prostriedkov, o ktoré mesto žiadalo.

"Žiadne rezervy po pandémii nemáme. Kvôli covidu-19 boli aj niektoré výzvy na prekladanie žiadosti o poskytnutie dotácií omeškané až o tri mesiace, čo znamená, že výsledky úspešnosti našich grantov sa v tomto roku dozvieme len okolo mája, či júna, aspoň dúfame," uviedla pre Rimava.sk Andrea Illés Kósik, riaditeľka Mestského kultúrneho strediska vo Fiľakove.

Článok pokračuje pod reklamou


Podľa jej slov sa nachádzajú v ťažkej situácii, pretože v krátkej dobe sa viacdňové letné podujatie organizuje ťažko. "Na druhej strane, keď je produkcia zazmluvnená, treba ju vyplatiť aj vtedy, keď sa v poslednej chvíli dozvieme, že sme na ňu dotáciu nedostali," dodala.

Riaditeľka ale uviedla, že plánovaný program by sa mohol uskutočniť v dňoch 29. júla a 12. až 14. augusta.

V rámci Palóckych dní je zatiaľ naplánovaný Medzinárodný novohradský festival 29. júla s domácimi a zahraničnými účinkujúcimi. "Ústrednou časťou tohto podujatia je folklórny program zameraný na tradície palóckeho a novohradského regiónu, v ktorom vystúpia aj významné domáce a zahraničné tanečné súbory." Program by mal byť spestrený aj aktívnym zapojením návštevníkov.

Na prvý deň udalosti Dni mesta, 12. augusta je v súčasnosti naplánovaná vernisáž výstavy v Mestskom vlastivednom múzeu, divadelné predstavenie v Mestskom kultúrnom stredisku a večerný koncert speváčky Rúzsa Magdi v hradnom areáli.

Článok pokračuje pod reklamou


V sobotu, 13. augusta je pripravené divadelné predstavenie pre deti v hradnom areáli - Divadlo Babadlo, aktivity a atrakcie, hudobno-tanečný program miestnych talentov na Námestí slobody s názvom "Spoznajte nás!", interaktívna prechádzka mestom v sprievode chodúľového divadla Tűzfészek Társulat a večerné koncerty v hradnom areáli v podaní Steve Misik & Co a Peter Bič Projekt.

V nedeľu, 14. augusta je naplánovaná interaktívna prechádzka mestom s dixilandovou hudbou - Traditional Dixie Stompers a opereta Viktor Jacobi: Sybill v hradnom areáli.

"Program sa teda ešte spresní a môže sa zmeniť. V júni už budeme vedieť presný program," dodala riaditeľka MsKs.


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross