No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Máte recept na špecialitu z medu? Pochváľte sa ňou

perex-medMáte odskúšanú tradičnú alebo netradičnú špecialitu s medom? Alebo máte recept Vašej starej mamy, podľa ktorého aj Vy pripravujete medovú dobrotu? Podeľte sa o ňu a pomôžte Miestnej akčnej skupine (MAS) Malohont zostaviť originálnu knihu receptov so sladkými a inými dobrotami z regiónu Gemer-Malohont.

Cieľom MAS Malohont je podľa manažérky skupiny Miroslavy Vargovej prostredníctvom zberu receptov a zostavenia knihy receptov prispieť predovšetkým k zachovaniu tradičnej gastronómie regiónu Gemer-Malohont so zameraním na med. Ako ďalej pre Rimava.sk uviedla, kniha by mala zároveň obsahovať aj netradičné recepty, rôzne rady od včelárov ako aj ich kontakty, čím chce MAS Malohont pomôcť zviditeľniť ich prácu so včelami i produkciu miestneho a zdravého medu či včelieho peľu.

„Do zostavenia, viac než len, knihy receptov sa môže zapojiť každý, kto pošle svoje odskúšané recepty na špeciality s medom alebo recepty starých mám z rôznych častí regiónu Gemer-Malohont,“ priblížila Vargová a dodala, že vítané sú aj recepty zo starých kníh s regionálnou tematikou alebo zo starých zošitov či rodinných záznamov.

Podľa manažérky Vaša spolupráca neostane bez odmeny. „Bude ňou spomínaná kniha receptov, v ktorej sa objavia možno práve Vaše recepty s Vašimi menami a balíčky včelích produktov od včelárov z regiónu Gemer-Malohont,“ poznamenala. Ako zároveň doplnila tieto ceny od miestnych včelárov budete môcť vyhrať napríklad za najviac zaslaných tradičných receptov, za najnetradičnejšiu špecialitu alebo za najstarší recept, ktorý bude písomne doložený.

A aké recepty sú vítané? „Môže ísť o zákusky, koláče, hlavné jedlá, predjedlá, nápoje a ďalšie dobroty, v ktorých sa používa med,“ ozrejmila Vargová a dodala, že k receptu môžete pripojiť fotografiu jedla, písomný dokument dokazujúci, že ide o starý recept (odfotený alebo naskenovaný), pričom môže ísť aj o ručne písaný recept alebo akékoľvek iné fotografie zachytávajúce život so včelami.

Recepty je možné posielať priebežne do 31. júla 2016 na adresu [email protected], prípadne aj poštou na adresu MAS MALOHONT, Sama Vozára 154, 980 52 Hrachovo, a to v nasledovnej štruktúre:
názov špeciality/receptu
ingrediencie/suroviny (vrátane uvedenia množstva)
postup (vrátane dĺžky varenia, resp. pečenia)
počet porcií (aspoň odhadom)
meno a priezvisko
adresa (ulica, obec, PSČ)
kontakt (tel. alebo e-mail)

Zásoby kvalitného medu z regiónu Gemer-Malohont si môžete doplniť od týchto včelárov:
Milan Krokavec z Kraskova
Jácint Majoros z Tornale
David Turčáni z Kokavy nad Rimavicou
Viktor Vlčko z Kokavy nad Rimavicou

Všetci sú nositeľmi ochrannej známky regionálny produkt Gemer-Malohont®, ktorá Vám garantuje pôvod medu v regióne od miestnych včelárov a využívanie tradičných postupov s vysokým podielom ručnej práce.

Medové dobroty
Zdroj: Rimava.sk, MAS Malohont


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross