No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Muránske buchty sú späť, pripravujú ich šikovné ruky folkloristky

Muránske buchty začali opäť vyrábať. Maškrtu spod hradu teraz pripravuje folkloristka pri salaši Zbojská. Ako pre Rimava.sk uviedla 28-ročná Terézia Falťanová, buchtám z Muráňa nevedela odolať ako mnoho iných ľudí, s ich osudom sa však nechcela zmieriť a tak sa s majiteľmi dohodla, že ju to naučia.
„Najprv som chcela, aby ich pre mňa piekli, ale už neboli s prevádzkou nastavení v jej pokračovaní a tak ma to naučili,“ priblížila vznik myšlienky Terézia z Pohronskej Polhory, podľa ktorej buchty pečie podľa pôvodnej receptúry, no svojich zákazníkov sa časom chystajú prekvapiť aj novinkami. „Najobľúbenejšie sú čučoriedkové, snáď každý má však rád aj buchty s domácim tvarohom. Teraz máme v ponuke aj makovo slivkové,“ povedala a dodáva, že ide o klasické kysnuté cesto, špeciálna je však príprava, kde cesto pripravujú s láskou a prekladajú ho aj niekoľkokrát. „Musia niekoľkokrát prirodzene vykysnúť a ich príprava tak trvá oveľa dlhšie ako u klasických buchiet,“ dodala folkloristka, ktorá pred ôsmimi rokmi založila v Pohronskej Polhore FS Jabloň, spieva v ženskej speváckej skupine Kačurienky z Brezna a aj v ethno kapele Buchajtramka.

„Sú to legendárne Muránske buchty, lebo všetci o nich počuli, ale málokto ich jedol,“ tvrdí Terézia a dodáva, že maškrtu aj s dobrou kávičkou môžu od apríla ľudia ochutnať v jednej z dreveníc na Zbojskách, v Krčmičke u Falťanov.

Zdroj: PR- Článok Rimava.sk
Pri sponzorovaných a reklamných článkoch Rimava.sk štandardne uzatvára komentáre.


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross