RIMAVSKÁ SOBOTA – Rakúska kuchyňa je synonymom pre bohaté, tradičné a lahodné jedlá, ktoré spájajú chute strednej Európy. Kto by nepoznal ikonické pokrmy ako Wiener Schnitzel (viedenský rezeň), Tafelspitz (varený hovädzí kus s koreňovou zeleninou) či dezerty ako Sachertorte a Apfelstrudel (jablkový závin)?
Rakúska gastronómia kladie dôraz na kvalitné suroviny a starostlivo vyvážené chute, čo jej zabezpečilo popularitu po celom svete. A teraz máte jedinečnú príležitosť ochutnať tieto špeciality priamo v reštaurácii Mladosť.
V Rimavskej Sobote v reštaurácii Mladosť varí až do stredy Richard Cisár, renomovaný šéfkuchár Hotela Dixon v Banskej Bystrici a predseda Banskobystrického klubu kuchárov a cukrárov.
"Srdečne pozývame všetkých gurmánov a milovníkov dobrej kuchyne, aby si prišli vychutnať rakúske jedlá, ktoré sa u nás len zriedka objavujú," pozýva riaditeľ Strednej odbornej školy obchodu a služieb (SOŠ OS) v Rimavskej Sobote.
Richard Cisár nie je len odborníkom na rakúsku a európsku kuchyňu, ale aj vášnivým mentorom mladých kuchárov. "Som v Rimavskej Sobote veľmi rád, využívam každú príležitosť, ktorú dostanem. S mladými ľuďmi pracujem často – organizujem medzinárodnú gastronomickú súťaž pre juniorov a spolupracujem so žiakmi na školách po celom Slovensku, nielen v Rimavskej Sobote,“ uvádza Cisár.
Šéfkuchár tiež zdôrazňuje, že práca s motivovanými študentmi je kľúčová: "Vážim si, že majú záujem sa niečo naučiť. Snaživosť je dobrý predpoklad, že sa v živote uplatnia.“
Počas svojej kariéry Richard Cisár nazbieral bohaté skúsenosti po celej Európe. Pracoval vo Švajčiarsku, Nemecku, Rakúsku a má dokonca certifikát, ktorý ho oprávňuje ako špecialistu na francúzsku kuchyňu. Tento týždeň však venuje pozornosť rakúskej gastronómii a pripravil originálne pokrmy ako tekvicová polievka, Fritattensuppe (polievka s palacinkovými rezancami), viedenská roštenka a Quark Kuchen (tvarohový koláč).
O návštevnosť rozhodne nemá núdzu: "Ani sme nestačili otvoriť a už sa tvorili rady až vonku,“ dodáva s úsmevom Cisár.
A na čo sa môžete tešiť?
Šéfkuchár pozýva na výnimočné polievky: Barlauchsuppe – zemiakový krém s medvedím cesnakom a krutónmi alebo morčací vývar s krupicovými knedličkami. Hänchen perkelt – perkelt z kuracích stehien na smotane a domáce halušky z medvedieho cesnaku, Wienerschnitzel – originálny viedenský teľací rezeň, zemiakový šalát s červenou cibuľou, Hackfleisch frikadelen – mäsové placky so zemiakovým pyré a chrenovou espumou, Käsespätzle – domáce maslové halušky so syrom a viedenskou cibuľkou a ako zákusok po obede Keiserschmarren – cisárksy trhanec s jablkovým pyré.
Nezmeškajte túto šancu objaviť autentické chute Rakúska a užite si jedinečný gurmánsky zážitok s jedným z najuznávanejších slovenských šéfkuchárov!