No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Už 10 rokov s vami: Reštaurácia Palazzo oslavuje svoje výročie

23. novembra 2022 | | |  | 

Začiatkom novembra pred 10 rokmi svoje dvere pre zákazníkov otvorila vtedy nová reštaurácia v Rimavskej Sobote s názvom Palazzo. V týchto dňoch si pripomína svoje založenie a chce sa poďakovať všetkým svojim zákazníkom za ich priazeň, pozitívnu spätnú väzbu a dôveru.

Majiteľ reštaurácie Attila Halász sa so svojou manželkou rozhodli založiť reštauráciu spoločne. Priznáva, že začiatky boli ťažké. "Robili sme deň čo deň. Boli to ťažké obdobia. S manželkou sme si doma podávali kľučku a vždy bol niekto z nás v reštaurácii. Keď naše dcéry v tom období videli, že niekto z nás odchádza, tak plakali. Malo to aj veľkú daň v rodine, ale chvalabohu to s nami vydržali."

Ako povedal, už od začiatku chceli ľuďom v Rimavskej Sobote priniesť kvalitnú gastronómiu a rovnako aj služby. "To sa snažíme od začiatku až do dnešného dňa. Chceme dať našim zákazníkom to, čo si prajú a chceme, aby sa u nás cítili komfortne. Od začiatku dbáme na tri základné piliere – čistota, kvalita jedál a príjemná obsluha. Učíme sa každým dňom a rozvíjame sa, aby sme boli stále lepšími."

Vznik a začiatky reštaurácie Palazzo

Na úplnom začiatku si ešte ani manželia Halászovi nevedeli predstaviť, že budova, v ktorej sídli reštaurácia, raz bude ich. "Táto budova bola stará kotolňa a bola zruinovaná. Všimol som si ju a chodil som tam dva mesiace si ju obzerať. Videl som v nej potenciál, ale nevedel som úplne, čo by v nej mohlo byť. Kúpil som ju, aj keď moja manželka s tým najprv nesúhlasila, ale oznámil som jej to, až keď bola naša," konštatoval s úsmevom.

Jeden taliansky kuchár mi raz povedal, že ak je paradajková polievka v reštaurácii dobrá, tak je aj základ dobrý. A ja som si povedal, že ak niekedy budem mať taliansku reštauráciu, tak si na tom budem zakladať.

Až keď ju začali rekonštruovať, zhodli sa, že by mohli vytvoriť reštauráciu s originálnym konceptom, ktorý ešte v tom čase v meste nebol. "Gastronómia mi bola celý život nejakým spôsobom blízka. Ani jeden z nás v tom čase nebol vyučený v tejto oblasti. Išli sme sa zaučiť do talianskej kuchyne, kde sme nazbierali isté vedomosti a receptúry a my sme ich odovzdávali ďalej našim zamestnancom. Odvtedy som absolvoval aj štúdium hotelového gastronomického manažmentu. Mohli sme ísť ľahšou cestou a otvoriť reštauráciu podobnú, aké tu už boli. Ale vybrali sme sa tou druhou a ťažšou cestou. Nejaké dva roky boli veľmi ťažké a možno aj práve preto, že sme doniesli niečo nové. Bol zaužívaný nejaký štandard, ale my sme si zvolili ten vyšší level, ktorý sme museli v Rimavskej Sobote aj presadiť. Nakoniec sa nám to podarilo."


"Kým sme tento objekt prerábali, doma sme ho familiárne nazývali budova."


Na začiatku si lámali hlavy aj s názvom. Mali ich vymyslených niekoľko, ale ani jeden z nich sa im nepozdával. "Jedna z našich dcér sa vždy pýtala, kde je ocko a vždy sme hovorili, že v budove. Tak sme skúšali dávať do prekladača slovo budova. Preložili sme si do talianskeho jazyka a z toho nám vyšlo slovo Palazzo. Od toho momentu hovoríme, že názov našej reštaurácii dala vtedy naša 4-ročná dcéra."

Na pravých talianskych ingredienciách si dávajú záležať

Od prvého dňa až dodnes používajú ten istý paradajkový základ a rovnako aj taliansku múku značky Polselli, ktorú používajú aj najstaršie reštaurácie v Taliansku. "Od začiatku trváme na tom, že nakupujeme tie isté ingrediencie. Múka a paradajkový pretlak sú základom dobrej talianskej reštaurácie. Ale aj napríklad ďalšie prísady, ako sú salámy, klobásy, ktoré používame na pizzu, cestoviny, olivy, kapary, aj syry. To všetko zabezpečujeme cez slovenskú firmu, ale priamo z Talianska."

Po čase začali aj s tvorbou denného menu. Videli, že Rimavská Sobota si to vyžaduje. "Jeden taliansky kuchár, ktorý nám bol nápomocný aj v našich začiatkoch, mi raz povedal, že ak jedlo bude pripravované s láskou, vtedy si ho hostia spolu s miestom obľúbia."

Rodinná reštaurácia

Na začiatku mali 5 zamestnancov, v súčasnosti zamestnávajú 15 ľudí, v lete ich môže byť aj 20. "Je to naša rodinná firma, pracujem v nej ja, moja manželka je manažérka a môj syn po vyštudovaní hotelovej akadémie sa bol zaúčať v Taliansku a Nemecku a teraz sa našiel v reštaurácii a pracuje po boku hlavného kuchára. Teraz ma už odbremení od viacerých povinností, ktoré som predtým robil ja. Naše štyri deti sú toho všetkého súčasťou."

V priestoroch reštaurácie majú zákazníci možnosť aj rezervácie pre rôzne spoločenské stretnutia, ako sú napríklad narodeninové oslavy a podobne. V blízkej budúcnosti bude ich kapacita rozšírená o desiatky ďalších miest.


"Najväčšie poďakovanie, okrem mojej rodiny, patrí samozrejme aj našim zamestnancom a kolegom. Myslím si, že spolu dokážeme výborne spolupracovať a bez nich by sme ani nedokázali fungovať takú dobu. Vážime si ich prácu a veríme, že budeme takto spolupracovať aj naďalej," dodal Halász.


Palazzo čakajú rekonštrukcie aj oslava 10. výročia

"Začali sme realizovať aj plán s rozšírením kuchyne a skladov. Na jar začneme s prístavbou a doplníme aj ubytovacie služby. Budeme mať 6 apartmánov a bude tiež ďalšia miestnosť s kapacitou približne pre 50 ľudí s možnosťou uzavretej spoločnosti," priblížil Halász a doplnil, že v ich pláne je aj vytvorenie väčšej terasy a parkoviska pre zákazníkov. "Chceme, aby sa u nás cítili komfortne a dobre."

Reštauráciu túto sobotu navštívi šéfkuchár Peter Koštial, ktorý je špecialistom na taliansku kuchyňu. "Bol tu s nami aj prvé dni pri otvorení reštaurácie a učili sme sa aj od neho. Bude nám pripravovať originálne kváskové cesto na pizzu, ktoré je svojou receptúrou najstaršie cesto z Talianska."

Doplnil, že rovnako preferujú i lokálnu kuchyňu a zákazníci sa v najbližšej dobe môžu tešiť aj na prekvapenie v podobe sezónnych pokrmov.


"Bola to pre nás obrovská výzva. Zo začiatku sme mali veľké očakávania, ale aj my sme robili chyby a veľké chyby. Možno sme na to neboli najprv úplne pripravení, ale podnikať v gastronómii je veľmi náročné. Pocítili sme aj vyhorenie, ale opäť sme sa naštartovali a zamilovali si toto odvetvie."



Reštauráciu Palazzo nájdete na ulici Rybárska 2847, 979 01 v Rimavskej Sobote.
Reštaurácia je otvorená v dňoch od pondelka do štvrtka v čase od 10:00 do 22:00 hod.
V piatok od 10:00 do 23:00 hod. V sobotu od 11:00 do 23:00 hod. a v nedeľu od 11:00 do 22:00 hod.
Kontaktné údaje: e-mail: [email protected], telefónne číslo: 0918 317 744
Nájdete ich aj na sociálnej sieti Facebook a Instagrame.


PR článok

NENECHAJTE SI UJSŤ


Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross