No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Autor falošných predvolebných letákov sa priznal

12. novembra 2009 |  | | | |

Autorom falošných predvolebných letákov, ktoré ľuďom na juhu Rimavskosobotského okresu v maďarskom jazyku odporúčali koho v sobotu voliť, je Gejza Mede z Novej Bašty. Na Rimava.sk v komentári po maďarsky vysvetlil, čo ho k vytvoreniu a distribúcii letákov viedlo. Autorstvo komentára Mede pre Rimava.sk potvrdil.

Ako uvádza, je jednoduchým voličom, ktorý našiel odvahu napísať odporučenie obyvateľom obcí na juhu okresu. Zároveň svoj výber jednotlivých kandidátov zdôvodňuje, odvoláva sa pritom na demokraciu. „Viacerí z dotknutých kandidátov majú názor, že na toto svoje meno nedali. Ale k čomu ho dali, keď sa registrovali do volieb?,“ pýta sa Mede.

Ako pre Rimava.sk uviedol František Auxt, okresný predseda Strany maďarskej koalície (ktorej kandidáti boli tiež spomenutí na falošnom letáku)  s autorom letákov sa už včera osobne rozprávali. „Bola to jeho iniciatíva, je to podnikateľ, ktorý sám vytipoval ľudí. On si myslí , že v demokracii je všetko možné a že môže niečo takéto spraviť, aspoň tak nám to vysvetlil,“ uviedol Auxt. Dodal tiež, že strana v tejto veci zatiaľ nepodnikla právne kroky, kandidáti sa však dištancujú od použitia svojho mena na týchto letákoch.

Podpredseda strany Most/Híd Zsolt Simon s Gejzom Medem osobne nehovoril. „Nevidím na to dôvod,“ vyjadril sa. Podľa jeho slov to, že je autor letákov známy, nemení nič na veci, že došlo k  použitiu mien niektorých kandidátov bez ich súhlasu. Ako Rimava.sk informovala, strana podala sťažnosť na obvodnú volebnú komisiu a uvažovala aj nad trestným oznámením. Vo vyjadreniach o právnych krokoch bol dnes Simon zdržanlivejší.

„Budem kontaktovať dotyčnú osobu a vyvodím patričné dôsledky,“ vyjadril sa pre Rimava.sk Štefan Cifruš, tiež jeden z „odporúčaných“. Ako dodal, od Medeho bude požadovať minimálne ospravedlnenie.

Zdroj: Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross