No active "ca-sidebar-197687" sidebar

BBSK: Poslanec Mikuš spochybňuje vyhlásenia župana o hospodárení kraja

23. augusta 2013 |  | | | | |

BBSKKonfrontáciu o výške zadlženia Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) medzi poslancom Jozefom Mikušom (SDKÚ-DS) a županom Vladimírom Maňkom (Smer-SD) prinieslo na dnešnom zasadnutí Zastupiteľstva BBSK rokovanie o zmene rozpočtu. Mikuš spochybňuje Maňkove vyhlásenia o dobrom hospodárení a najnižšom zadlžení zo všetkých krajov. Župa podľa neho spláca svoje bankové úvery, ktorých výška sa podľa zákona o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy porovnáva s bežnými príjmami v predchádzajúcom roku, na úkor splácania záväzkov.

„Na to, aby župa platila bankové úvery a nedostala sa do podľa zákona zlého postavenia, neplatí svoje záväzky. Za prvé tri roky tohto volebného obdobia sme zaznamenali zvýšenie záväzkov Úradu BBSK, príspevkových a rozpočtových organizácií, z 30 na 50 miliónov eur. Dnes sa záväzky prakticky rovnajú úverom – zhruba po 50 miliónov eur. To znamená, že zadlženosť, ktorá vychádza zo záverečných účtov za tri roky, a tento rok bude ten trend pokračovať, dosiahla po odpočítaní pohľadávok 94 miliónov eur,“ uviedol Mikuš s tým, že na začiatku tohto volebného obdobia v roku 2009 bola celková zadlženosť vrátane záväzkov 67 miliónov eur.

Maňka si stojí za tým, že hospodárenie BBSK sa zlepšilo a je najmenej zadlženým zo všetkých samosprávnych krajov na Slovensku. Ako uviedol, v tomto roku si župa zobrala úver 20,9 milióna eur a zároveň splatila záväzky za viac ako 27 milióna eur a podarilo sa jej aj výrazne znížiť záväzky po lehote splatnosti. Zdôraznil, že ako záväzky po lehote splatnosti v jej účtovníctve vystupujú aj také, ktoré neuznáva a súdi sa o ne. Všetky záväzky zároveň transparentne priznáva. „Sme jediný kraj, ktorý účtuje všetky veci komplexne na samosprávny kraj. Nemáme schované nič v našich dcérskych spoločnostiach ani v nemocniciach, všetko máme na samosprávnom kraji. Keby to rovnakým spôsobom posudzovali aj pri iných, už dnes sme najlepšie hospodáriacim krajom na Slovensku,“ vyhlásil Maňka. Podľa Mikuša však záväzky, o ktorých splácanie sa župa súdi, tvoria len malú časť nesplatených záväzkov župy.

Zdroj: SITA


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross