No active "ca-sidebar-197687" sidebar

E. Heger: Zvýšiť mieru zaočkovanosti v rómskych komunitách by mohli všeobecní lekári

12. augusta 2021 | | | |  | 
Eduard Heger a Andrea Bučková.

KLENOVEC – Predseda vlády SR Eduard Heger dnes navštívil obec Klenovec. Diskutoval so starostkou obce Zlatou Kaštanovou a ľuďmi, ktorí sa venujú práci s marginalizovanou rómskou komunitou. Témou ich stretnutia bola miera zaočkovanosti. Zvýšiť by ju podľa jeho slov mohli všeobecní lekári.

Eduardovi Hegerovi podľa jeho slov záleží na zdraví každého občana. „To je aj dôvod, prečo som zavítal do tohto regiónu. Tento región patrí medzi regióny s najnižšou zaočkovanosťou na Slovensku,“ zhodnotil Heger s tým, že prišiel, aby diskutoval s ľuďmi o tom, kde vidia problém a ako ho vyriešiť. „Aby aj tieto regióny mohli byť lepšie chránené pred treťou vlnou,“ dodal.

Článok pokračuje pod reklamou



Eduard Heger tiež pripomenul, že sa blíži začiatok školského roka, na ktorý môže mať ďalšia vlna pandémie negatívny vplyv. Je podľa neho dôležité, aby deťom pripravili vhodné podmienky na návrat do školských lavíc. Ako ďalej dodal, je dôležité, aby urobili všetko pre to, aby mali k vakcínam prístup aj marginalizované rómske komunity. Na mieste bola preto prítomná aj splnomocnenkyňa vlády SR pre rómske komunity Andrea Bučková.

Premiér na túto tému diskutoval s ľuďmi, ktorí sa práci s rómskymi komunitami venujú. „Vidíme, že je prirodzené, že ľudia majú otázky týkajúce sa očkovania. Ale vidíme, že najlepšie ich vedia zodpovedať, a najlepšia dôvera je, keď ich zodpovedajú všeobecní lekári,“ zhrnul jeden zo záverov ich diskusie Heger.

Ako ďalej povedal, všeobecní lekári môžu proti ochoreniu covid-19 očkovať od 1. júla. „Preto by som aj z tohto miesta chcel pozvať ďalších všeobecných lekárov, aby sa zapojili. Ich pacienti ocenia, ak sa budú môcť zaočkovať práve u nich,“ vyzval Eduard Heger, podľa ktorého by malo ministerstvo zdravotníctva proces urobiť čo najjednoduchším, aby lekárom v očkovaní nebránila napríklad administratívna záťaž. Ako ďalej dodal premiér, dôležité je podľa neho aj mobilné očkovanie.

Koľko Rómov je zaočkovaných, nevedia

V obci Klenovec je podľa slov starostky Zlaty Kaštanovej jeden obvodný lekár. „Niektorí obyvatelia ale chodia do blízkej Hnúšte alebo do Kokavy. Všetci majú svojho obvodného lekára,“ povedala Kaštanová s tým, že keďže ide o zdravotnícky problém, ľudia dôverujú najviac lekárom. „Nejaké vysvetlenie ľudia potrebujú. Niektorí majú zdravotné problémy a potrebujú potvrdiť, že vakcínu môžu dostať,“ dodala.

Zlata Kaštanová, Eduard Heger a Andrea Bučková.

Ako ďalej povedala splnomocnenkyňa Bučková, otázka očkovania je pre každého obyvateľa citlivá. „Musíme rešpektovať dobrovoľné rozhodnutie,“ prízvukovala s tým, že na druhej strane ale musia minimalizovať akékoľvek obavy. Spomenula aj sociálne siete, kde sa podľa jej slov vedie očkovacia antikampaň. „Potom sú z toho mnohí rozčarovaní,“ dodala. To, aká je miera zaočkovanosti v obciach, kde žijú aj marginalizované rómske komunity, konkretizovať nevedela. Jej úrad takýmito dátami nedisponuje. K tomu, koľko Rómov z Klenovca je zaočkovaných, sa nevedela vyjadriť ani starostka obce. Podľa jej slov nemajú právo zisťovať to.


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross