No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Ján Lunter: Vplyv pandémie vidieť aj na našich aktivitách, do ktorých sme vložili mnoho úsilia a energie

26. decembra 2021 |  | 
Ján Lunter. Zdroj: BBSK

Bilancovanie patrí k záveru roka. Ako ho hodnotí Ján Lunter, predseda Banskobystrického samosprávneho kraja? Rok 2021 sa podľa neho niesol v znamení pandémie, očkovania a boja za dostupnosť zdravotnej starostlivosti.

Pokračovali v historicky najväčšej rekonštrukcii ciest, hovorí Lunter

„Rok, ktorý máme za sebou, bol druhým rokom, počas ktorého naše životy ovplyvňovala pandémia ochorenia COVID-19. Jej vplyv vidieť aj na našich aktivitách, do ktorých sme vložili mnoho úsilia a energie.

Hneď od začiatku roka sa našou témou číslo jeden stalo očkovanie a stratégia veľkokapacitných očkovacích centier, s ktorou sme prišli, sa neskôr stala aj základom štátnej očkovacej stratégie.

Článok pokračuje pod reklamou


Zriadili sme osem očkovacích centier po celom kraji, z ktorých doposiaľ nepretržite fungujú tri – v Banskej Bystrici, vo Zvolene a v Lučenci. Do polovice augusta dostalo len v očkovacích centrách BBSK vakcínu takmer 170-tisíc ľudí, k začiatku decembra bolo v kraji aj vďaka očkovacím aktivitám župy plne zaočkovaných viac ako 260-tisíc ľudí.

Ako jedni z prvých sme prišli s výjazdovým očkovaním, ktoré sa dnes opäť ukazuje ako účinný prostriedok na zvýšenie počtu zaočkovaných. Vďaka mobilnému očkovaniu sa vakcína dostala k viac ako 20-tisíc záujemcom zo všetkých regiónov, vrátane najmenej zaočkovaných obcí, na ktoré sa župa zamerala hneď, ako NCZI začalo zverejňovať potrebné štatistiky.

Okrem toho sme pokračovali v historicky najväčšej rekonštrukcii ciest, s ktorou sme začali hneď po nástupe do vedenia župy v roku 2017. Ku koncu tohto roka už budeme mať kompletne zrekonštruovaných takmer 600 kilometrov ciest II. a III. triedy, na ktorých rekonštrukcie sme vyčlenili peniaze z vlastného rozpočtu. Na viac ako 120 kilometrov úsekov sa nám podarilo získať 36,4 milióna eur z eurofondov, ktoré sa stali pre ľudí v kraji opäť dostupnými vďaka našej snahe, a po tom, ako boli roky zablokované pre čierne zamestnávanie za bývalého župana.

Podarilo sa nám tiež splniť sľub ľuďom z okolia Muránskej Planiny, ktorým sme začiatkom decembra odovzdali kompletne zrekonštruovaný úsek medzi Muráňom a Muránskou Hutou. Ten vlani poškodili prívalové dažde tak závažne, že cesta tu na niektorých miestach doslova prestala existovať.

Článok pokračuje pod reklamou


Energiu sme, najmä v posledných týždňoch, vložili aj do boja za takú reformu nemocníc, ktorá by ľuďom garantovala dostupnosť ambulantných lekárov. Snažili sme sa presadiť zákonné garancie, že rušenie lôžok nenastane bez toho, aby bola súčasne ozdravená a posilnená ambulantná sféra a pre ľudí sa zdravotná starostlivosť nestala nedostupnou. Takáto garancia sa do zákona nedostala, čo nás mimoriadne mrzí – najmä preto, že minister zdravotníctva nám len pred pár dňami tu, na Úrade BBSK dal prísľub, že sa tak stane.


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross