No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Kandidát SMER-SD Michal Bagačka: Budúcej vláde chcem pripomínať sľuby, ktoré región dostal

14. februára 2012 |  | | | | |

V komunálnej politike je aktívny viac ako 17 rokov, za neho by mohli hovoriť skôr konkrétne skutky. Zaslúžil sa o rozvoj priemyselného parku v severnej časti okresu a svoj podiel má aj na príchode investora do Rimavskej Soboty. Pozná región so všetkými jeho slabosťami a chce ho zastupovať aj v parlamente, nie s naivnými predstavami ale s pevným odhodlaním zmeniť situáciu k lepšiemu. Aj tým, že novej vláde bude pripomínať sľuby, ktoré okres dostal. Na kandidátke najsilnejšej politickej strany na Slovensku má číslo 77, čo mu podľa posledných prieskumov zaručuje miestenku v najvyššej politike. Na istý úspech sa však nespolieha ale verí, že ho krajania vo voľbách podporia, veď napokon, je jediným zástupcom okresu.  Primátor Hnúšte, krajský poslanec, predseda Združenia miest a obcí Gemera a Malohontu a kandidát SMER-SD na poslanca Národnej rady SR, Michal Bagačka.

Toľko funkcií v jednej osobe, človek by si myslel, že sa to ani nedá stihnúť...

(smiech) Je pravda, že funkcia primátora, ak má byť vykonávaná zodpovedne, sa nedá ohraničiť pevným pracovným časom. Samospráva si vyžaduje veľké zanietenie a zvlášť vtedy, ak je súčasťou ťažko skúšaného regiónu, akým je ten náš. Obyvatelia Hnúšte mi už v troch voľbách po sebe vložili do rúk svoju dôveru a ja sa zo všetkých síl snažím ich nesklamať. Záujmy celého okresu presadzujem aj na krajskej úrovni, kde už druhé volebné obdobie pôsobím ako poslanec VÚC a predseda komisie školstva. Som tiež členom Rady Združenia miest a obcí Slovenska a predsedom Združenia miest a obcí Gemera a Malohontu. Tieto funkcie sa však navzájom nevylučujú, skôr naopak. Skúsenosti, ktoré som za tie roky v komunálnej politike nadobudol, sa snažím čo najviac zúročiť v prospech rozvoja nášho okresu.

A tu sa zrejme bude skrývať aj odpoveď na otázku, prečo ste sa rozhodli kandidovať do parlamentu...

Presne tak. Myslím si, že je kľúčové, aby mal región svojho zástupcu priamo medzi poslancami Národnej rady SR. Niekoho, kto pozná slabosti a potreby okresu, v ktorom žije, kto vidí, s akými, často existenčnými ťažkosťami ľudia denno-denne zápasia. Primátori a starostovia sa snažíme o rozvoj a riešenie problémov ale je zrejmé, že štátna pomoc je takisto veľmi potrebná a nevyhnutná.

Takže nesúhlasíte so skeptickými názormi, že poslanecké kreslo v parlamente ešte neznamená spásu pre región?

Nemám čarovný prútik a nie som naivný, ale "pobijem" sa o to, aby sem prišli financie, investori, aby sme boli v centre záujmu budúcej vlády. Aby som jej pripomínal sľuby, ktoré Rimavskosobotský okres dostal aj pri poslednej návšteve Roberta Fica. Ja prvý som zatlieskal tomu, že juh Slovenska od Zvolena smerom na východ nevyhnutne potrebuje rýchlostnú cestu, lebo tá je častokrát rozhodujúca aj pre investorov. Tí sú zas dôležití preto, lebo všetci dobre vieme, s akou mierou nezamestnanosti okres zápasí. Ono to znie už ako obohraná platňa ale nezamestnanosť je naozaj to, čo tu treba riešiť. A ak spomínam vybudovanie cesty, nepochybne je potrebný aj obchvat Rimavskej Soboty smerom na juh, do susedného Maďarska.

S investormi máte svoje skúsenosti aj v Hnúšti. Ako je na tom momentálne priemyselný park? Tiež ho poznačila hospodárska kríza?

V Hnúšti našťastie stále pôsobia súkromné spoločnosti, ktoré zamestnávajú mnoho ľudí nielen z mesta, ale aj z okolia a zo susedných okresov. Som nesmierne rád, že sa nám podarilo pritiahnuť sem kórejskú spoločnosť Yura Eltec Corporation, ktorá v súčasnosti zamestnáva asi 1 300 ľudí. Po tom, ako sa etablovala u nás, následne otvorila aj závod v okresnom meste. Pôsobí tu tiež Reisner&Wolff a ďalšie firmy, evidujeme aj nových záujemcov. Snažíme sa nezaháľať a rozširovať možnosti zamestnania sa. Dnes vzdialenosť niekoľkých kilometrov nehrá rolu a ak sa podarí priviesť investorov do priemyselného parku v Rimavskej Sobote, ktorý tento rok bude dobudovaný, istotne tu opäť nájdu prácu Rimavskosoboťania aj ľudia z okolia. Podmienky pre investorov samy o sebe nestačia, budem sa snažiť o to, aby sem prišli nové firmy a ľudia mali adekvátne zaplatenú robotu.

.

V tejto súvislosti by možno stála za to aj lepšia spolupráca s primátorom okresného mesta, je všeobecne známe že Hnúšťa má skôr bližšie k Tisovcu ako k Rimavskej Sobote, nielen čo sa vzdialenosti týka...

Všetci máme čo robiť so svojou samosprávou, v Hnúšti sme riešili nové projekty, čističku odpadových vôd, skládku, výstavbu haly, ktorá nám zhorela, rekonštrukciu školy, výstavbu ihriska, kúpaliska, čerpanie eurofondov, vždy ďalšie a ďalšie projekty. Dlhodobo si však uvedomujem, že skončilo obdobie, kedy každý dbal o svoje mesto, v dnešnej dobe a v regióne, v ktorom žijeme,  je našou psou povinnosťou spolupracovať. Súhlasím, ako primátori troch miest v jednom okrese by sme mali viac spojiť svoje sily a už pre to robíme konkrétne kroky. V parlamente sa potom chcem zasadzovať o to, aby sme neostali len pri vyhláseniach.

Čo je podľa Vás okrem nezamestnanosti a chýbajúcej rýchlostnej cesty ďalšou slabosťou regiónu?

To sú témy, ktoré sa spomínajú najčastejšie ale je tiež treba hovoriť o tom, že je tu prestarnuté obyvateľstvo, o starších či chorých ľudí sa musíme postarať, posilniť aj túto oblasť, aby ľudia mali zariadenia na dôstojné a plnohodnotné prežitie staroby so starostlivosťou, akú potrebujú. Takže sociálne služby sú určite ďalšou kľúčovou otázkou, s ktorou by sme sa v blízkej dobe mali vysporiadať. V Hnúšti je mojou srdcovou záležitosťou denný detský stacionár pre choré deti, v rámci okresu by takýchto zariadení mohlo byť viac. Úzko spolupracujem s pani Helenou Husárovou, ktorú na stretnutí v Rimavskej Sobote predseda SMER-SD aj ocenil za jej obetavú prácu v prospech postihnutých detí a opustených žien. Pomoc iným sa nás týka, nemali by sme byť ľahostajní voči tým, ktorí ju potrebujú.

Aby sme však nehovorili len o problémoch, náš región má aj veľa nádherných miest, kultúrnych pamiatok a prírodných krás, so svojou rozmanitosťou má obrovský potenciál na rozvoj turistického ruchu. Na ten však ešte asi musíme dozrieť...

Do parlamentu kandidujete s pekným číslom 77, veríte, že vám dvojnásobná sedmička prinesie šťastie?

Nie som poverčivý a hoci sa sedmička interpretuje ako šťastné číslo, nespolieham sa na úspech. Verím však, že práve toto číslo obyvatelia nášho okresu zakrúžkujú na kandidátnej listine SMER-SD. Do volieb  idem s pevným odhodlaním zastupovať ich v parlamente, robiť všetko pre dobro regiónu a pre ľudí. Lebo, ako je to našim mottom, zaslúžia si istoty a štát, ktorý chráni.

Platená reklama


.
Pri platených reklamných článkoch Rimava.sk štandardne uzatvára komentáre. Možnosť komentovať je pri týchto článkoch dostupná len na výslovné želanie klienta.

.

.


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross