No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Keď chcú reformu, nech ju robia, ale chceme, aby krajský súd ostal v Banskej Bystrici, povedal Z. Cziprusz. Dnes podpisovali petíciu proti novej súdnej mape

2. novembra 2021 | | |  | 

FIĽAKOVO - Starostovia, primátori a župní poslanci z Novohradu, Gemera a Hontu žiadajú prehodnotenie tretej verzie návrhu súdnej mapy. Oznámili to na utorkovom (2. 11.) proteste, ktorý vo Fiľakove zorganizovala strana Aliancia.

Zástupcom regiónu sa nepozdáva, že kompetencie Krajského súdu v Banskej Bystrici majú prejsť pod žilinský krajský súd. To by pre ľudí z juhu stredného Slovenska znamenalo dlhšie a komplikovanejšie cestovanie a horšiu dostupnosť.

"Boli sme veľmi prekvapení, keď sme uvideli tretiu verziu mapy súdnej reformy. Predošlé dve verzie počítali so zachovaním Krajského súdu v Banskej Bystrici, no v tretej už nie je. Ľudia od nás by na odvolacie konania museli cestovať až do Žiliny," ozrejmil primátor Fiľakova Attila Agócs.

Článok pokračuje pod reklamou


"Spiatočná cesta na odvolacie konanie do Žiliny by teda z našich najjužnejších odľahlých obcí trvala v priemere približne 9 hodín, použilo by sa 9 dopravných prostriedkov, uskutočnilo by sa 7 prestupov a vo veľkej časti prípadov by to bol dvojdňový výlet. Toto odmietame," pokračoval Agócs.

Protest prišli podporiť župní aj mestskí poslanci a starostovia. Tí podpísali petíciu, ktorou chcú docieliť návrat k verzii, ktorá počíta so zachovaním plnohodnotného Krajského súdu v Banskej Bystrici.

"Paradoxne, pre ľudí z Tornale bude bližšie aj trnavský krajský súd než žilinský, ku ktorému budú patriť," povedal predseda strany Aliancia Krisztián Forró.

Krajský poslanec Zoltán Cziprusz poznamenal, že Žilina je vzdialená okolo 200-220 kilometrov a cestovať tak ďaleko pre ľudí z nášho regiónu môže byť komplikované.

"Keď niekto nemá auto a musí cestovať verejnou dopravou, tak musí vyraziť v predchádzajúci deň. Chceme vyjadriť nesúhlas s takouto reformou, preto ďakujem primátorom a poslancom, ktorí sa dnes ku nám pridali a ktorí sa ku nám svojimi podpismi ešte len pridajú. Keď chcú reformu, nech ju robia, ale chceme, aby krajský súd ostal v Banskej Bystrici," skonštatoval Cziprusz.

Petíciu už podpísalo takmer 40 zástupcov regiónu. Organizátori predpokladajú, že do tohto štvrtku získajú aspoň 50 podpisov. Následne chcú petíciu odovzdať pred piatkovým rokovaním národnej rady.


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross