No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Krajská samospráva si notebooky pochvaľuje

28. júla 2008 |  | | |

Na Mestskom úrade v Rimavskej Sobote sa zaoberali analýzou toho, aké sú náklady na prípravu podkladov pre poslancov na rokovanie mestského zastupiteľstva a mestskej rady. Výsledný materiál podľa vyjadrenia vedúceho referátu informatiky Slavomíra Sirotiaka naznačuje aj možnosti vo vzťahu k prípadnému zakúpeniu notebookov pre poslancov a bude to ďalej predmetom správy pre mestské zastupiteľstvo. Sirotiak tieto možnosti pre Rimava.sk nekonkretizoval a konkrétne neodpovedal ani na otázku, či sa na mestskom úrade zaoberali aj cenami notebookov. Podnet na uvažovanie o notebookoch pre poslancov vyšiel v z poslaneckých lavíc. Mestský parlament túto otázku ešte neriešil.

Prenosné počítače využívajú aj poslanci samosprávnych krajov. Poslanci parlamentu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) majú k dispozícii notebooky od 7. decembra 2006. Pre Rimava.sk to povedala hovorkyňa BBSK Iveta Kureková. Ako dodala, iniciatíva, aby poslanci BBSK mali notebooky, vyšla z poslaneckých radov, išlo o poslanecký návrh. Uviedla, že poslanci majú notebooky v celkovej hodnote 2 mil. korún s DPH. Keďže parlament BBSK pozostáva zo 49 poslancov, cena jedného notebooku vychádza na takmer 41 tis. korún.

Podľa vyjadrenia Kurekovej poslanci na rokovaniach notebooky využívajú. Podotkla, že dostávajú materiály na rokovania výhradne v elektronickej podobe. Konštatovala, že Úrad BBSK považuje nákup notebookov pre poslancov za veľmi dobrú investíciu. „Došlo k výraznému zníženiu prevádzkových nákladov (tlač materiálov zastupiteľstva BBSK, kopírovanie materiálov, poštovné a pod.),“ doplnila. Notebooky nemajú poslanci navždy. „Na základe zmluvy o výpožičke po skončení mandátu poslanec notebook vracia,“ poznamenala Iveta Kureková.

Rimavskosobotský okres má v parlamente BBSK šiestich zástupcov. Spokojnosť s notebookmi vyslovil poslanec Jozef Šimko. „Notebooky poslancom slúžia, šetria sa tým financie, ušetria sa tým tony papiera, je to dobrá vec,“ povedal pre Rimava.sk Šimko, ktorý je podpredsedom BBSK pre rozvoj menšinovej politiky. „Bol to dobrý krok, keď sa Banskobystrický samosprávny kraj rozhodol investovať do notebookov. Každý poslanec má notebook na stole pri prejednávaní problematiky v rámci BBSK,“ konštatoval.

Notebooky podľa poslanca parlamentu BBSK Pavla Struhára, ktorý je starostom Klenovca, uľahčia prácu. Zakúpenie notebookov označil za dobrý krok. „Myslím si, že to bola dobrá investícia. Skoro všetci poslanci majú vzťah k notebookom a nosia si ich poctivo. Notebooky majú svoje využitie. Aj sa tým niečo ušetrí. Predtým nám museli všetky materiály posielať,“ vyjadril sa Struhár. Ako dodal, notebook využíva, aj keď priznal, že jeho vzťah k notebookom nie je taký, aby ho stále nosil so sebou a nemohol by bez neho žiť.

Notebooky už využívajú aj niektorí mestskí poslanci. Do zoznamu miest, kde majú notebooky aj poslanci mestského zastupiteľstva, pribudol nedávno Lučenec. Poslancom ich rozdávali v máji tohto roka. „Poslanci dostali notebooky pre toto volebné obdobie. Pokiaľ ich nezvolia v nasledujúcich voľbách, budú ich musieť odovzdať. Cena jedného notebooku aj so softvérom predstavuje približne 30 tis. korún. Poslancov máme 25,“ povedala pre Rimava.sk Ľubica Hanová z Mestského úradu v Lučenci.


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross