No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Lebeda vs. Vargová: Sudca dnes pojednával v ich prípade, išlo o ochranu osobnosti. Padol verdikt

2. mája 2022 | |  | 

RIMAVSKÁ SOBOTA/HNÚŠŤA – V pojednávacej miestnosti Okresného súdu v Rimavskej Sobote sa dnes mali proti sebe postaviť primátor Hnúšte Roman Lebeda a mestská poslankyňa Miroslava Vargová. Primátor podal žalobu vo veci ochrany osobnosti. Poslankyňa Vargová na pojednávanie neprišla, súd pojednával v jej neprítomnosti. Ako povedala pre Rimava.sk, o pojednávaní nevedela. Verdikt padol v prospech primátora.

Pojednávanie sa týkalo vyjadrení poslankyne Miroslavy Vargovej, ktorá na svojom profile na sociálnej sieti Facebook uviedla tvrdenia, ktoré primátor Lebeda považoval za útok voči jeho osobnosti a jeho dobrému menu – súd mu dal dnes za pravdu.

Článok pokračuje pod reklamou


Prípad sa týkal statusu poslankyne Vargovej z 11. 11. 2020, v ktorom spomínala rekonštrukciu strechy kultúrneho domu. Podľa jej vyjadrení mala rovnaká firma opravovať aj strechu na primátorovej chalupe, z čoho mal mať primátor výhody – nekonkretizovala aké.

Ako odznelo sa pojednávaní, nepravdivé tvrdenia poslankyne mohli ohroziť, a aj ohrozili, dôveru občanov voči primátorovi Lebedovi. Podľa slov primátora toleruje vecnú kritiku poslancov. Je ale neadekvátne, ak kritika presahuje mieru tolerancie a prípustnosti. Skrytým úmyslom malo byť podľa obžaloby znevážiť a zdiskreditovať Lebedu ako primátora mesta.

Obžaloba ďalej argumentovala tým, že poslankyňa neskôr zmazala uvedený status – ak by si za pravdivosťou svojich tvrdení stála, neurobila by tak. Podľa spomínaných dôkazov, ktoré predložila obžaloba, chalupa spomínajúca sa v jej statuse, nepatrí primátorovi Lebedovi. Podľa obžaloby primátor Lebeda ani nemal možnosť na uvedené tvrdenia na jej profile na sociálnej sieti reagovať – poslankyňa si ho podľa obžaloby totiž zablokovala.

Poslankyňa Vargová pred pojednávaním požiadala o predĺženie lehoty na vyjadrenie, ktoré naznačovalo, že má záujem mimosúdne sa dohodnúť. Ako však uviedla obžaloba, poslankyňa ich v tejto veci nekontaktovala. To považovali za účelové – napríklad s cieľom oddialiť pojednávanie, aby sa rozhodlo až po komunálnych voľbách.

Primátor Lebeda žiadal od poslankyne ospravedlnenie na jej profile na sociálnej sieti, ospravedlnenie na spravodajskom webe Rimava.sk a tiež symbolickú nemajetkovú ujmu vo výške 1 euro.


Prečítajte si tiež: Poslankyňa Vargová sa obhajovala voči tvrdeniam primátora Lebedu v mestských novinách, padli aj tvrdšie výrazy


„Nemalo by sa stávať, že niekto na niekoho povie niečo v takomto rozsahu, kde ho nepriamo označuje za korupčníka,“ povedal primátor vo svojom výstupe s tým, že žalobu by podal aj v tom prípade, že by sa rozhodol znova nekandidovať.

„Ja v tom meste ostanem žiť a dôvera sa buduje veľmi ťažko,“ dodal s tým, že akceptuje, že musí zniesť zvýšenú kritiku. „Ale toto už nie sú krčmové reči. Pani Vargová je poslankyňa mestského zastupiteľstva, ktorá má prístup ku všetkým materiálom, podkladom k rokovaniam. V prípade, že to vysloví ona, tak je to dôveryhodná vec a ľudia tomu uveria,“ povedal primátor, podľa ktorého ho pre tieto vyjadrenia kontaktovalo niekoľko ľudí.

Článok pokračuje pod reklamou


Vyjadrenia poslankyne v danom statuse považuje primátor za klamstvo a ohováranie. „Hoci si je vedomá, že klamala, nie je ochotná sa ospravedlniť, dohodnúť,“ povedal. Osobné spory podľa jeho slov medzi sebou nemajú. Poslankyňu Vargovú považuje za šikovnú a inteligentnú dámu - v tomto prípade ale ide o jeho dobré meno.

Poslankyňa Vargová ani jej právny zástupca neboli na pojednávaní prítomní a žalovaná skutočnosti uvedené v žalobe nenamietala.

Sudca rozhodol v prospech Romana Lebedu. Poslankyňa Miroslava Vargová sa musí primátorovi Romanovi Lebedovi ospravedlniť na jej profile na sociálnej sieti Facebook, na spravodajskom webe Rimava.sk a zároveň uhradiť trovy konania i nemajetkovú ujmu - symbolické 1 euro.

Podľa rozsudku bol preukázaný neoprávnený zásah, rovnako bolo dokázané, že išlo o nepravdivé tvrdenia a kritiku, ktorá nie je vecná, keďže nevychádza z pravdivých skutočností. Poslankyňa tiež nespochybňovala skutočnosti uvedené v žalobe.

"Nechcem to nijakým spôsobom živiť ďalej. Len chcem, aby nemohol hocikto v tomto štáte na hocikoho povedať hocijaké klamstvá," povedal po pojednávaní pre Rimava.sk primátor Lebeda.

Redakcia sa po pojednávaní spojila telefonicky aj s poslankyňou Vargovou. To, že dnes bolo pojednávanie, ju prekvapilo. "Nevedela som o tom, že sa koná pojednávanie. Príde mi to zvláštne, že som o tom nevedela," vyjadrila sa.

NENECHAJTE SI UJSŤ


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross