No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Maňka musí zatiaľ hlavne "hasiť" objavujúce sa problémy

16. apríla 2010 |  | 

Podstatnú časť práce nového predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja Vladimíra Maňku zatiaľ tvorí "hasenie" problémov, ktoré denne objavuje po nástupe do funkcie. Uviedol to na dnešnej tlačovej besede k 100 dňom vo funkcii s tým, že sám bol prekvapený, aká rozdielna bola situácia v hospodárení kraja v porovnaní s tým, čo očakával podľa schváleného rozpočtu. Viaceré záväzné výdavky napríklad v rozpočte neboli zahrnuté alebo boli zahrnuté len sčasti.

Ako jednu z nepochopiteľných vecí Maňka uviedol, že zo starých dlhov za nemocnice kraj splácal len úroky a nie aj istinu. "Pýtal som sa exekútora, prečo nesplácame aj istinu, a on len pokrčil plecami," uviedol Maňka. Spresnil, že istina dlhu za nemocnice je 2,7 milióna eur, s úrokmi je tento dlh 4,6 milióna eur a stále rástol. BBSK už rokuje s bankami, ktorým by za tento dlh mohla platiť podľa Maňku až o dve tretiny nižšie úroky.

Zmeny chce Maňka urobiť na základe procesného, právneho a dotačného auditu, ktorý dal urobiť externej firme. Pripravuje novú organizačnú štruktúru úradu, v ktorom je podľa auditu priveľa odborov, duplicitné činnosti a priveľa vedúcich pracovníkov. Už doterajšími čiastkovými zmenami sa novému riaditeľovi Petrovi Novotňákovi podarilo znížiť náklady na chod úradu o 1,2 milióna eur ročne. "Život úradu bol nastavený na inú životnú úroveň," podotkol Novotňák. Dotačný audit zistil, že v jednotlivých odboroch nie sú stanovené priority a pravidlá na podporu projektov. Maňka chce preto na úrade zaviesť centrálne riadenie podpory projektov, čo má priniesť do využívania európskych fondov systematizáciu a komplexnosť. S podporou z eurofondov plánuje nové vedenie kraja realizovať gro investícií, keďže z vlastných zdrojov bude takto hradiť len päť percent nákladov na projekty.
Úsporu okolo 500-tisíc eur ročne Maňka očakáva od prenesenia financií kraja z komerčných bánk na účet v štátnej pokladnici, odkiaľ ich navyše nebude možné exekvovať.

Zdroj: BANSKÁ BYSTRICA 16. apríla (SITA)


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross