No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Župan Maňka vyčíslil svoj prínos pre kraj na vyše 258-miliónov eur

19. augusta 2013 |  | | | | | | | |

vladimir manka na zasadnuti MsZ v R. SoboteNa viac ako 258 miliónov eur zhodnotil prínos svojej práce pre Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) jeho predseda Vladimír Maňka, ktorý sa v novembrových regionálnych voľbách bude opäť uchádzať o funkciu predsedu, a to ako kandidát koalície Smer-SD, KDH a SMK. Informoval o tom na dnešnej tlačovej besede, ktorou oficiálne odštartoval svoju predvolebnú kampaň.

Ako ďalej uviedol, najväčšiu časť z vyčísleného prínosu tvorí 112 miliónov eur získaných na rozvoj kraja z eurofondov a iných zdrojov, potom 106 miliónov eur zachránených prostredníctvom vyhratých súdnych sporov a 39 miliónov eur ušetrených prevádzkových a personálnych nákladov na chod úradu a organizácií v zriaďovateľskej pôsobnosti kraja. Pripomenul tiež, že Banskobystrický samosprávny kraj vyhodnotila Transparency International Slovensko vo svojom rebríčku z roka 2011 ako najtransparentnejšiu krajskú samosprávu na Slovensku a podľa organizácie INEKO bol tiež ku koncu minulého roka najmenej zadlženým samosprávnym krajom, a to aj v prepočte na obyvateľa. Ako jeden z výsledkov svojej činnosti Maňka prezentuje aj ústup Banskobystrického kraja z najvyššej na druhú priečku v miere nezamestnanosti. „Náš kraj bude najlepšie hospodáriaci kraj na Slovensku, už dnes k tomu máme veľmi blízko,“ vyhlásil Maňka.

Ako hlavný dôvod svojej opätovnej kandidatúry uviedol svoj osobný záväzok voči obyvateľom regiónu, ktorí mu dali pred štyrmi rokmi dôveru. „Kraj som v roku 2009 prevzal v dezolátnom stave a na pokraji bankrotu. Prvé obdobie bolo obdobím, keď sme náš kraj dostávali z obrovských problémov a museli sme všetko zachrániť. Chceme tento náš potenciál použiť v ďalšom období na to, že sa nám budú vytvárať voľné zdroje, ktoré môžeme dať do rozvoja. Máme na to už všetko nastavené,“ povedal Maňka. Ním spomínaný dezolátny stav však nebol podľa neho len vinou jeho predchodcov, oboch rovnako nominantov Smeru-SD. Ako objektívne príčiny uviedol zlé nastavenie rozdelenia daní či prevod ciest a ďalších nehnuteľností v havarijnom stave zo štátu na kraje. Krajská predsedníčka Smeru-SD Jana Laššáková k zodpovednosti za predchádzajúcich predsedov uviedla, že prvé volebné obdobie s Milanom Marčokom hodnotí ako skúšobné a v druhom, keď bol predsedom Milan Murgaš, mnohé veci ovplyvniť nemohli. „Som presvedčená, že kraj sa skonsolidoval a ďalej to bude lepšie,“ dodala Laššáková.

Predvolebnú kampaň si chce Maňka financovať z vlastných zdrojov, predpokladanú výšku nákladov zatiaľ nevie vyčísliť. Propagáciu formou bilbordov však robiť nebude s tým, že zhruba 30-tisíc eur, koľko by stála, rozdelí medzi krajské zariadenia sociálnych služieb. Ako dodala Laššáková, na letáky a ďalšie propagačné materiály prispeje Maňkovi strana Smer-SD sumou 33-tisíc eur.

Smer-SD podľa Laššákovej rokuje o ďalšom rozšírení koalície na podporu Maňkovej kandidatúry aj s ĽS-HZDS, Stranou zelených a ďalšími subjektmi. Pre voľby 49-členného Zastupiteľstva BBSK už uzavrela koaličnú zmluvu s KDH, podľa ktorej Smer-SD postaví 37 a KDH 12 kandidátov na poslancov.

Zdroj: SITA


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross