No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Marian Kotleba stratil aj mandát poslanca BBSK. Kto ho nahradí?

6. apríla 2022 |  | 
Zdroj: FB Marian Kotleba

BANSKÁ BYSTRICA - Poslanec Marian Kotleba bol právoplatne odsúdený v kauze šekov s hodnotou 1 488 eur. Bezprostredným a automatickým následkom rozsudku Najvyššieho súdu je, že sa musí vzdať mandátu poslanca a odísť z parlamentu. Kotleba rovnako stratil mandát poslanca v zastupiteľstve Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK).

Nás zaujímalo, kto nahradí poslanca Kotlebu v krajskom zastupiteľstve. Ako uviedla hovorkyňa Úradu BBSK Lenka Štepaneková, podľa volebných výsledkov v župných voľbách v roku 2017 by sa náhradníkom mal stať Milan Lichý, ktorý kandidoval ako nezávislý vo volebnom obvode Banská Bystrica.

Článok pokračuje pod reklamou


"Ak náhradník bude súhlasiť, nasledovať bude potrebná administratíva a na najbližšom zasadnutí krajského zastupiteľstva zloží poslanecký sľub. Ak sa pán Lichý rozhodne mandátu neujať, BBSK vyzve ďalšieho v poradí," informovala Štepaneková. Lichý je okrem iného aj viceprimátorom v Banskej Bystrici.

K tomu, aby Kotlebov mandát oficiálne zanikol, potrebuje kraj príslušné dokumenty. "Je potrebné dodať, že k zániku mandátu poslanca ZBBSK dochádza právoplatným rozhodnutím príslušného súdu. BBSK po doručení všetkých potrebných dokumentov vyzve ďalšieho náhradníka v poradí," vysvetlila hovorkyňa.

Za okres Rimavská Sobota sú v krajskom zastupiteľstve Peter Juhász, Jozef Šimko, Zoltán Cziprusz, Michal Bagačka, Ferenc Auxt a Ladislav Rigó.

Najvyšší súd uznal Kotlebu vinným z prečinu prejavov sympatií k hnutiu smerujúcemu k potláčaniu základných ľudských práv v kauze šekov s hodnotou 1 488 eur. Súd mu uložil podmienečný trest odňatia slobody na 6 mesiacov s odkladom na 1 rok a 6 mesiacov.


NENECHAJTE SI UJSŤ


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross