No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Moja prezidentka vyzýva na účasť v 2. kole

23. marca 2009 |  | 

V 2. kole prezidentských volieb bude dôležitý každý hlas, pretože v ňom ide o budúce smerovanie našej krajiny, tvrdia predstavitelia občianskej kampane na podporu Ivety Radičovej.

Na účasť v druhom kole prezidentských volieb v sobotu 4. apríla vyzývajú občanov Slovenskej republiky zakladatelia občianskej kampane Moja prezidentka. K výzve na účasť voličov na hlasovaní ich motivovali výroky niektorých porazených kandidátov z 1. kola volieb. Ako pre agentúru SITA uviedol za zakladateľov občianskej kampane Moja prezidentka spisovateľ Michal Hvorecký, "so znepokojením sledujeme, ako viacerí porazení kandidáti z prvého kola vyzývajú občanov k politickej apatii a neúčasti. Títo jednotlivci zrejme zabudli, že práve hlasovanie ľudí ich v minulosti dostalo do funkcií, ktoré dnes zastávajú."


 

Predstavitelia kampane považujú volebné právo za jednu z najväčších hodnôt občianskej spoločnosti a myslia si, že politici by k nemu mali motivovať a nie odrádzať. "Slovenská demokracia je aj po dvadsiatich rokoch od novembra 1989 ešte mladá a potrebuje predovšetkým aktívnejší prístupov občanov, ktorí tvoria jej základ, jej hlavnú silu. V druhom kole prezidentských volieb bude dôležitý každý hlas, pretože v ňom ide o budúce smerovanie našej krajiny,“ uvádza sa vo výzve občianskej kampane Moja prezidentka.

Moja prezidentka Iveta Radičová je najväčšia občianska kampaň v dejinách slovenskej propagácie. Jej webstránku - http://mojaprezidentka.sk čítalo doteraz takmer 200-tisíc ľudí, unikátnych užívateľov. Na sociálnej sieti Facebook má skupina 12-tisíc členov. Kampaň, ktorá chce prispieť k víťazstvu Ivety Radičovej vo voľbách prezidenta, je dobrovoľnícka a občianska, neplatí ju nijaká politická strana ani nezisková organizácia. Jej zakladateľmi sú spisovateľ Michal Hvorecký, psychologička Andrea Sváková, dizajnérka Mikina Dimunova a módny návrhár Marcel W. Holubec.

Vyhlásením výsledkov 1. kola voľby prezidenta SR Ústrednou volebnou komisiou v nedeľu 22. marca sa podľa zákona začala predvolebná kampaň k 2. kolu voľby hlavy štátu, ktoré bude 4. apríla. O priazeň vyše 4,3 milióna voličov v ňom budú súťažiť Ivan Gašparovič a Iveta Radičová. Kampaň trvá do 48 hodín pred konaním druhého kola voľby, do 7:00 vo štvrtok 2. apríla.

Do druhého kola prezidentských volieb postúpil Ivan Gašparovič a Iveta Radičová. Gašparovič získal 876 061 hlasov, teda 46,70 percenta z platných hlasov zúčastnených voličov. Ivetu Radičovú podporilo 713 735 voličov, čiže 38,05 percenta. Vo voličských zoznamoch bolo zapísaných 4 339 331 oprávnených voličov, ktorí odovzdali 1 875 629 platných hlasov. Voličská účasť bola 43,63 percenta.

Druhé kolo volieb hlavy štátu sa uskutoční v sobotu 4. apríla od 7:00 do 22:00. V niektorých obciach môže začať hlasovanie skôr, ak si to vyžadujú miestne podmienky. V 2. kole volieb je za prezidenta zvolený ten kandidát, ktorý získal najväčší počet platných hlasov zúčastnených voličov. Právo voliť majú všetci občania SR, ktorí v deň voľby dovŕšili 18 rokov a sú na území SR. Vo voľbách prezidenta sa nedá hlasovať zo zahraničia.

Nového prezidenta slávnostne inaugurujú 15. júna. Okrem právomocí, medzi ktorými sú reprezentovanie SR v zahraničí, podpisovanie zákonov, vymenúvanie a odvolávanie členov vlády, sudcov, odpúšťanie a zmierňovanie trestov či vyhlasovanie referenda, čaká na budúcu hlavu štátu aj množstvo výsad. Medzi inými napríklad doživotná renta, ochranka, diplomatický pas, vládny špeciál (luxusné vládne lietadlo) či vila na Slavíne. Hrubý mesačný plat prezidenta je 9 709 eur.

BRATISLAVA 23. marca (SITA)

 


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross