No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Murgaš venoval tlačovú besedu útokom na Mikuša

10. novembra 2009 |  | | | |

Podnikateľskej a politickej kariére kandidáta na predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja Jozefa Mikuša venoval dnes jeho protikandidát a zároveň súčasný župan Milan Murgaš samostatnú tlačovú besedu.

V časti venovanej Mikušovej podnikateľskej kariére prezentoval Murgaš "odhalenie", že firma firmy, v ktorej je Mikuš jedným zo spoločníkov, musela platiť sankčný úrok pre nezaplatené dane. V časti venovanej politickej kariére ukázal Murgaš Mikušov predvolebný propagačný leták s tým, že jedna z osôb, ktorá tam vyslovuje Mikušovi podporu, bola spolupracovníkom komunistickej Štátnej bezpečnosti (ŠtB). Konkretizovať ktorá však odmietol s tým, že si to majú novinári sami vyhľadať. Podľa Murgaša tiež Mikuš "kryje" istého starostu obce v okrese Banská Bystrica, nominanta SDKÚ-DS, ktorý je vyšetrovaný pre trestný čin zneužitia právomocí verejného činiteľa. O ktorého starostu ide však Murgaš odmietol povedať s tým, že sa na to majú novinári spýtať polície. Ako dôkaz toho, že Mikuš využíva demokratické postupy len vtedy, keď sa mu to hodí, Murgaš uviedol, že primárne voľby v SDKÚ-DS na post banskobystrického župana Mikuš nevyhral. Za kandidáta ho podľa Murgaša až potom presadil predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda.

Mikuš pre agentúru SITA reagoval, že krajské primárky v SDKÚ pred týmito voľbami neboli, keďže bol jediným nominantom na kandidatúru na župana. O tom, že niekto z osobností, ktoré ho podporujú na jeho propagačných materiáloch, spolupracoval s ŠtB, Mikuš podľa vlastných slov nevie. Uviedol tiež, že nevie ani o tom, že niektorý starosta v okrese Banská Bystrica za SDKÚ-DS je vyšetrovaný za trestný čin. Čo sa týka neplatenia daní firmou QUERCUS - Krupina, ktorú vlastní Mikušova firma OP-TIM, nie je to podľa Mikuša pravda. "Naša firma tú firmu Quercus kúpila od Bučiny Zvolen aj so záväzkami, ktoré sme potom splatili do koruny," povedal pre agentúru SITA Mikuš.

Hoci Murgaš dnešnú tlačovú besedu venoval útokom na Mikuša, pripustil možnosť, že by ho v druhom kole podporil. "Politika je často o kompromise a o výbere menšieho zla. Pán Mikuš je predsa len o niečo menej zlý kandidát a napáchal by menej škôd než pán Vladimír Maňka," povedal Murgaš, ktorý sa doteraz vo svojej kampani venoval spomedzi svojich protikandidátov výlučne Maňkovi a Mikušovi, pričom najčastejším terčom jeho útokov bol Maňka.

Mikuš kandiduje za koalíciu strán SDKÚ-DS, KDH, Konzervatívni demokrati Slovenska, Občianska konzervatívna strana a Sloboda a solidarita. Murgaš kandiduje ako nezávislý, Maňka je kandidátom koalície Smer-SD s ĽS-HZDS. Pre Murgašovo rozhodnutie kandidovať ako nezávislý protikandidát Maňku rozhodla minulý týždeň v utorok krajská rada Smeru-SD o vylúčení Murgaša zo Smeru-SD. Murgaš dnes informoval, že sa proti tomuto rozhodnutiu neodvolá, pretože v Smere-SD už nechce byť.

V nastávajúcich voľbách kandiduje na predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja deväť občanov.

Zdroj: ZVOLEN 10. novembra (SITA)


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross