No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Župana Murgaša vylúčili zo Smeru, on tvrdí, že neprávoplatne

4. novembra 2009 |  | | | | |

Banskobystrická krajská rada strany Smer-Sociálna demokracia (Smer-SD) na včerajšom večernom zasadnutí jednomyseľne rozhodla o vylúčení banskobystrického župana Milana Murgaša z tejto strany. Dôvodom je Murgašova kandidatúra v nastávajúcich voľbách župana ako nezávislého kandidáta, hoci kandidátom strany Smer-SD na župana v Banskobystrickom kraji je europoslanec Vladimír Maňka. Podľa krajskej rady je Murgašov postup v rozpore s vnútornými predpismi a stanovami Smeru-SD.

"Keby bol pán Murgaš chlap, bol by sa predtým, ako odovzdal svoju kandidatúru, vzdal členstva v strane. Keďže sa členstva v strane nevzdal, tak sme v súlade so stanovami rozhodli o jeho vylúčení zo strany," povedala po včerajšom zasadnutí krajskej rady banskobystrická krajská predsedníčka Smeru-SD Jana Laššáková. Upresnila, že podľa uznesenia predsedníctva môže člen Smeru-SD kandidovať ako nezávislý kandidát len so súhlasom strany. Inak sa to považuje za závažné porušenie stanov.

Na zasadnutie krajskej rady bol pozvaný aj Murgaš. Ospravedlnil sa s tým, že má iný, dlhodobo plánovaný program. Včerajšie rozhodnutie krajskej rady o jeho vylúčení zo Smeru-SD považuje za neprávoplatné. "Podľa stanov strany musím dostať písomné dôvody, prečo som bol vylúčený, a musí mi to byť písomne doručené. Právoplatné sa to stáva vtedy, keď mi to bude písomne doručené a keď sa do 14 dní neodvolám. Lebo podľa stanov, keď sa odvolám do 14 dní, tak to má účinok pozastavujúci rozhodnutie krajskej rady," povedal pre agentúru SITA Murgaš. K vyjadreniu Laššákovej, že keby bol chlap, odstúpil by sám, sa odmietol vyjadriť s tým, že jemu Laššáková nič také nepovedala.

O tom, že Murgaša zo strany vylúčia, informoval predseda Smeru-SD Robert Fico na tlačovej besede v pondelok s tým, že Murgaš má čas sám zo Smeru-SD odísť do pondelkového večera. Dôvodom, prečo už Murgaš nie je kandidátom Smeru-SD na post banskobystrického župana, ako bol v minulých voľbách, je podľa Fica nespokojnosť strany s Murgašovým pôsobením na tomto poste. Tlačovú správu o tom, že krajská rada jednomyseľne Murgaša vylúčila, dostali médiá od krajského tajomníka Smeru-SD ešte pred začiatkom zasadnutia krajskej rady.

Zdroj: BANSKÁ BYSTRICA 3. novembra (SITA)


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross