No active "ca-sidebar-197687" sidebar

VIDEO: Na verejnej diskusii rozoberali ako čo najlepšie využiť 1 milión eur na rozvoj mesta

Viac smetných nádob v Rimavskej Sobote, nové detské ihriská ale aj problém s nevyužívanou budovou bývalého Župného úradu či nedostatočne naplnené niektoré základné školy v meste. Aj týmito, viac či menej populárnymi, témami sa zaoberali poslanci mestského zastupiteľstva na verejnej besede v budove Čierneho orla. Diskusia k najdôležitejšiemu dokumentu mesta, rozpočtu, ktorý definuje základné hospodárenie, trvala takmer tri hodiny. Pred blížiacim sa rokovaním mestského zastupiteľstva ju zorganizoval poslanecký klub Odvážme sa zrýchliť. "V demokracii by to malo byť tak, že do toho rozpočtu majú čo hovoriť samotní občania mesta, pretože sú to ich peniaze,“ poznamenal hneď v úvode moderátor Marian Lacko. Klub na diskusiu pozval aj primátora mesta Jozefa Šimka a vedenie mesta, no tí sa stretnutia v stredu podvečer nezúčastnili.

Podľa slov Michala Demetera, ktorý priblížil vo svojej správe podrobnejšie návrh rozpočtu, po odpočítaní výdavkov na školy, škôlky, Msú, Technické služby, ktoré musí mesto financovať každý rok, či splácanie úverov, mu ostane na prerozdelenie zhruba milión eur, aj napriek tomu, že celkové príjmy tvoria viac ako 20 miliónov eur. Do návrhu rozpočtu poslanci už zahrnuli aj opravy materských a základných škôl za približne 200 – tis. eur, GPS do mestských áut, stroje pre TSM a kamerový systém.

Článok pokračuje pod reklamou.



V rozpočte tiež vyčlenili financie na postavenie štyroch detských ihrísk, opravu fontány na Daxnerovom námestí, tiež navrhli osadiť 200 kusov smetných nádob po celom meste a spraviť parkoviská pri úrade práce, či opravu hojdacích mostov.

Viacerí prítomní sa zhodli na tom, že mesto by malo viac využívať eurofondy. „My rozdeľujeme len to, čo dostaneme z podieľových daní. Všetko ostatné vedenie mesta odmieta, vôbec nečerpá peniaze z iných zdrojov. Nevieme prečo ich nechce,“ povedal Roman Slanina s tým, že jediné, čo ho napadá je, že sa ťažšie kradnú. K téme eurofondov sa vrátili aj pri Župnom dome, ako aj pri téme zrušeného oddelenia na mestskom úrade, ktoré sa malo venovať ich získavaniu. Podľa poslanca MsZ Ivana Hazuchu urobila samospráva niekoľko chýb pri Župnom dome, najväčšiu pred 6 rokmi, keď mesto budovu neodovzdalo štátu. „Štát po tom netúžil, my sme prehovorili štát a ministerstvo vnútra, aby to zobral. Rokovanie bolo veľmi nádejné. Ale jedným hlasom to neprešlo.“ Čiastočná rekonštrukcia podľa jeho slov nie je riešenie a celková suma potrebná na rekonštrukciu Župného domu je približne 15 až 20 miliónov eur. Zdôraznil však, že najprv je nutné nájsť využitie budovy, ale tiež nie len čiastočné, ale komplexné, napríklad na štátny archív alebo niečo podobné. Jedným z návrhov bolo aj jeho využitie na divadlo. Kvôli padaniu omietky zo Župného domu je chodník niekoľko rokov uzavretý.

https://www.facebook.com/tvrimava/videos/970300203364218/

Ako uviedol Hazucha napriek tomu, že za 11 rokov sa príjem mesta zvýšil o sedem miliónov, v "kešeni" to nebadať a voľný je len jeden milión. Mestu tak narastá výška splátok. Zároveň pripomenul aj zvyšovanie z nehnuteľností a poplatku za odpad, ku ktorému podľa neho bude musieť prísť tak či tak. V rámci optimalizácii financií padol aj návrh zrušenia či zlúčenia škôl, nakoľko školy nie sú naplnené. „Neviem, čo by však nato občania povedali?“ podotkol Demeter k tomuto nápadu.

Počas večera sa ďalej diskutovalo aj o predraženom tobogáne na Kurinci. „Tobogán stále nestojí a už sme na pol milióne,“ zaznela známa veta z mestských zastupiteľstiev tentokrát v podaní poslanca Jaroslava Matzenauera. Poslanci tiež upozornili na delenie zákazok pri verejnom obstarávaní. Medzi pripomienkami občanov sa našla výtka k špine na námestí. „Koše nemajú poklopy a igelitové sáčky pravidelne vyfúkava vietor,“ uviedla podnikateľka s tým, že ich zbiera po celej ulici SNP. Asi najväčším problémom, na ktorom sa prítomní večer zhodli, je ťažká komunikácia s primátorom.

V diskusiách má klub Odvážme sa zrýchliť v pláne pokračovať pravidelne kvartálne vždy na aktuálne témy. Najbližšie rokovanie Mestského zastupiteľstva bude začiatkom budúceho mesiaca.

Zdroj: Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross