No active "ca-sidebar-197687" sidebar

NR SR schválila zníženie trestnej sadzby za marihuanu pre vlastnú spotrebu, takto hlasovali poslanci z našich regiónov

17. marca 2022 |  | 
Zdroj: Pixabay.com

V parlamente včera (16. 3.) schválili novelu zákona, ktorou sa má na Slovensku zaviesť osobitná skutková podstata prechovávania omamnej alebo psychotropnej látky z rastlín rodu konopa pre vlastnú spotrebu za zachovania súčasných množstevných limitov. Horná hranica trestnej sadzby má byť v takomto prípade jeden, respektíve dva roky.

Ako ďalej vyplýva zo schválenej novely zákona, zaviesť sa má tiež možnosť takzvaného ochranného liečenia.

Článok pokračuje pod reklamou


Poslanci NR SR v novele schválili, že v prípade zavedenia novej skutkovej podstaty prechovávania marihuany má byť horná hranica trestu jeden rok v prípade, ak pôjde o množstvo, ktoré zodpovedá najviac trojnásobku obvykle jednorazovej dávky na použitie, a to pre osobnú spotrebu. Horná hranica dva roky má platiť pre množstvo, ktoré zodpovedá najviac desaťnásobku dávky.

Nižšie by mali byť aj trestné sadzby v prípade prechovávania marihuany v množstve prekračujúcom prechovávanie pre vlastnú spotrebu, čiže nad desať dávok. Predkladatelia podľa ich slov reagujú na medializované prísne trestanie recidivistov. Sadzby sa majú zmeniť z 3 až 10 rokov na 3 až 7 rokov. V prípade recidívy sa menia na 5 až 10 rokov, namiesto súčasných 10 až 15 rokov.

V paragrafe o prechovávaní predmetu na výrobu drog (kam sa v praxi niekedy radí i pestovanie rastlín z rodu konopa) by sa odstránila spodná hranica trestnej sadzby (doteraz to bol jeden rok), „s cieľom umožniť súdom zohľadniť všetky okolnosti každého jednotlivého prípadu a odstrániť neprimeranú tvrdosť zákona“.

„V prípade páchateľov – prechovávateľov omamnej alebo psychotropnej látky z rastlín rodu konopa pre vlastnú potrebu, sa súdu v novom § 40a umožňuje uložiť im namiesto trestu odňatia slobody ochranné liečenie, a to za podmienky, že s tým páchateľ súhlasí,“ uvádza sa v dôvodovej správe predkladateľov.

Článok pokračuje pod reklamou


Zmeny sa týkajú len prípadu prechovávania a len vo vzťahu k látke z rastlín rodu konopa. Vzhľadom na dĺžku legislatívneho procesu sa účinnosť navrhuje na 1. mája 2022,“ uviedli ďalej predkladatelia.

Ako hlasovali poslanci z našich regiónov?

Zástupcovia našich regiónov v NR SR hlasovali takmer jednotne. V parlamente sedí primátorka Lučenca Alexanda Pivková, ktorá hlasovala za. Novelu zákona podporila aj primátorka Poltára Martina Brisudová. Poslanec Jozef Pročko bol taktiež za.

Proti novele zákona bol Stanislav Mizík. Primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko na hlasovaní podľa výsledkov nebol prítomný.

NENECHAJTE SI UJSŤ


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross