No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Od nového roka má na Slovensku skončiť päť pôrodníc. Na zozname figuruje aj tá v Revúcej

Zdroj: NsP Revúca

SLOVENSKO/REVÚCA – Ministerstvo zdravotníctva SR rozhodlo o doplnkových programoch pre jednotlivé nemocnice v rámci Optimalizácie siete nemocníc. Od nového roka by malo zaniknúť 5 pôrodníc na Slovensku – v Snine, Kráľovskom Chlmci, Revúcej, Myjave a Partizánskom. Ide o pôrodnice, kde sa ročne narodí menej ako 400 detí. 

Pacientky by po novom boli presunuté do okolitých nemocníc. V prípade Revúcej by išlo o Rožňavu a Rimavskú Sobotu. Rezort ale ubezpečil, že okolité nemocnice vyhlásili, že presunuté pôrody zvládnu. Pri schvaľovaní doplnkových programových profilov jednotlivých nemocníc museli byť splnené viaceré podmienky, aby bola zaručená požadovaná kvalita zdravotnej starostlivosti a bezpečnosť pre pacientov. 

Článok pokračuje pod reklamou


"Máme za sebou veľmi plodné a veľmi konštruktívne rokovanie so zástupcami samosprávnych krajov. Musím povedať, že z môjho pohľadu sme aj my navnímali množstvo podnetov a vecí, ktoré určite v ďalších konaniach budeme zohľadňovať," vyslovil sa štátny tajomník Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Michal Palkovič.

Pokračoval, že považuje za dôležité, že sa rezort so županmi dohodol a doplnkové programy sa mohli zverejniť tak, ako boli schválené. "Súčasne sme sa dohodli, že proces bude pokračovať ďalej a to znamená, že všetky starosti, ktoré vznikli v regiónoch budeme ďalej pretransformovávať do adekvátnej odbornej komunikácie, zohľadňovať niektoré špecifiká a samozrejme, budeme ich zohľadňovať v hodnotení v ďalšom kole, ktoré bude koncom mája, kedy budú môcť byť ďalšie žiadosti o doplnkové programy podané."

Rezort tiež prisľúbil, že bude iniciovať výjazdy do jednotlivých regiónov a jednotlivých samosprávnych krajov. "Samozrejme aj v spolupráci so županmi tak, aby sme adresnejšie vedeli vykomunikovať rôzne otázky, ktoré vznikajú," dodal Palkovič.

Banskobystrický župan Ondrej Lunter sa na tlačovej konferencii vyjadril, že ubezpečuje občanov a obyvateľov BBSK, že reálna dostupnosť zdravotnej starostlivosti sa neobmedzí.

Dodal, že stále pretrvávajú zásadné pripomienky k rozsahu zdravotnej starostlivosti v nemocniciach v Revúcej a v Brezne. "Mám za to, že tento druh vážnych rozhodnutí treba zvažovať, robiť a komunikovať citlivo. Preto ďakujem štátnemu tajomníkovi za jeho osobný prísľub, že priamo v Revúcej a v Brezne prebehne niečo, čo by som nazval osobné pripomienkovacie konanie, a predstavitelia nemocnice a mesta budú môcť priamo so štátnym tajomníkom a jeho osobným tímom prejsť svoje argumenty a špecifickú situáciu v danej nemocnici. Bolo nám prisľúbené, že ich pripomienky budú zodpovedne posúdené a konečné rozhodnutie padne v júni," uviedol Lunter.

Vyjadril presvedčenie, že teraz je čas, aby sa do centra pozornosti dostala otázka revitalizácie ambulantného sektora: „Ambulantný sektor sa vie postarať o 80 % zásahov zdravotnej starostlivosti. Tu treba pridať, ak má dôjsť k zlepšeniu dostupnosti, včasnosti a kvality zdravotnej starostlivosti. Práve v tejto oblasti čakáme na zásadné impulzy od rezortu zdravotníctva.“

Článok pokračuje pod reklamou


Rezort zdravotníctva v prvej fáze rozdelil nemocnice do 5 úrovní a určil základné povinné medicínske programy, ktoré musia v danej úrovni spĺňať. V ďalšej fáze ministerstvo rozhodlo o doplnkových programoch. Nemocnice požiadali dokopy o 1 075 doplnkových programov, no schválených bolo približne 77 percent z nich.

Pri schvaľovaní museli byť splnené viaceré podmienky, aby bola zaručená požadovaná kvalita zdravotnej starostlivosti a bezpečnosť pre pacientov. Do úvahy sa bralo napríklad či nemocnica poskytovala zdravotnú starostlivosť v danom programe, či je po ňom dopyt, či spĺňajú personálne a materiálno-technické vybavenie, či bol dostatočný objem konkrétnych výkonov v danej nemocnici a či bola potreba konkrétnych služieb v danom regióne.

Kompletná reforma má podľa prezentovania ministerstva zdravotníctva pacientom priniesť vyššiu kvalitu, maximálne čakacie lehoty, lepšiu dostupnosť zdravotnej starostlivosti a najmä prehľadnosť systému nemocničnej starostlivosti.

Zoznam kategorizovaných nemocnic a schválených programov si môžete pozrieť aj na tomto odkaze.


NENECHAJTE SI UJSŤ


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross