No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Píšete nám: To, čo sa deje u nás v obci, nie je normálne. Polícia preverovala porušenie moratória

2. novembra 2022 | | |  | 
Foto ilustračné.

RATKOVÁ – Dva dni pred voľbami bolo v centre obce Ratková pomerne rušno. Ozvalo sa nám niekoľko ľudí, ktorých pobúrilo, že počas volebného moratória sa v ich obci koná akcia – hovorili o nej ako o predvolebnej kampani. Na svedomí ju mal mať jeden z kandidátov na starostu.

O akcii sa dozvedela aj polícia, do obce prišla niekoľkokrát policajná hliadka, aby situáciu preverila. Túto informáciu potvrdila aj hovorkyňa Krajského riaditeľstva PZ v Banskej Bystrici Petra Kováčiková s tým, že išlo o preverenie anonymného oznámenia.

Článok pokračuje pod reklamou


„Oslavu mal usporiadať občan obce, ktorý je jedným z kandidátov v súčasných voľbách. Podľa oznamovateľa by mohlo ísť o predvolebnú kampaň. Polícia oznámenie na mieste preverila, osoby, ktoré sa udalosti zúčastnili, boli k veci vyťažené. Polícia vec riadne zadokumentovala a celý spisový materiál bude postúpený na príslušný okresný úrad na prejednanie. V tomto prípade ide o podozrenie zo spáchania priestupku o volebnej kampani," uviedla deň po akcii policajná hovorkyňa Kováčiková.

Podľa uznesenia obecného zastupiteľstva mal organizátor priestory riadne prenajaté. Išlo o priestory komunitného centra, ale aj stoličky a stoly z obecného úradu a školskej jedálne. Ako sa v uznesení uvádza, išlo o prenajatie „za účelom predvolebnej kampane dňa 27. 10. 2022“.  Uznesenie bolo poslancami schválené 8. septembra 2022, starosta ho podpísal.

Zdroj: Obec Ratková

Organizátorom, ako on povedal „rozlúčky s voličmi“, bol vtedajší a aj novozvolený starosta obce Roman Chicho. Redakcia ho vo veci kontaktovala.

„V stredu bolo v rozhlase jasne vyhlásené, že to je rozlúčka s občanmi. V ten deň, keď som to robil, každého jedného občana som pozval,“ povedal a zdôraznil, že sa chcel len s občanmi rozlúčiť.

„Čo prichádzala rodina, bola z Rakúska a atď., ktorí sa chceli taktiež zúčastniť,“  odpovedal na otázku, prečo akciu nezorganizoval o deň skôr. Podľa jeho slov volal Národnej kriminálnej agentúre aj na odbor vnútornej správy Okresného úradu v Rimavskej Sobote – oznámil, že robí rozlúčku a na akcii nie sú žiadne plagáty či iné informácie týkajúce sa kampane. „Vy ako starosta, keď ste vždy starosta, volebný zákon píše tak, vy môžete ešte aj v deň volieb nachovať ľudí,“ dodal.

Na otázku, či akciu považuje za predvolebnú kampaň, odpovedal, že absolútne nie. „Som si vedomý, že som nič neporušil,“ povedal ďalej starosta, ktorý sa vyjadril aj k obecnému uzneseniu, ktoré mu odobrilo prenájom priestorov „za účelom predvolebnej kampane“.

„Všetci poslanci, ktorí tam boli, polícii, keď prišla, vysvetlili situáciu. V stredu sa stretávajú. Nie ja. Oni spravili omyl a dodatočne idú prerábať to uznesenie,“ uviedol. Faktom však ostáva, že uznesenie v takomto znení sám podpísal. Ako dodal, vo svojom prejave na akcii povedal, že ide o rozlúčku a poďakovanie všetkým, ktorí mu pomáhali. Na akcii bolo podľa jeho slov približne 50 ľudí z obce, ostatní ľudia mali pochádzať z okolia Ratkovej.

Aj keď akcia mala byť rozlúčkou, Roman Chicho nikam neodchádza. Občania Ratkovej ho za starostu zvolili opäť.

Po tomto telefonáte prišiel o niekoľko minút ďalší. Starosta Ratkovej nám oznámil, že stojí pred políciou, pretože sa rozhodol podať trestné oznámenie na neznámeho páchateľa za krivé obvinenie. Ako dodal, nepraje si, aby redakcia o tomto informovala a rovno oznámil, že podáva trestné oznámenie aj na nás. Ako celá vec dopadne, budeme samozrejme sledovať.

NENECHAJTE SI UJSŤ


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross