No active "ca-sidebar-197687" sidebar

VIDEO: Poslanci vyslovili nedôveru prednostovi MsÚ, primátor predčasne ukončil rokovanie

29. septembra 2009 | |  | | |

Prednosta verzus poslanci, vzájomné osočovanie, „vybavovanie si účtov“ z minulosti -  v takomto duchu sa nieslo dnešné popoludňajšie rokovanie mestského zastupiteľstva, ktoré napokon vyústilo do vyslovenia nedôvery prednostovi mestského úradu Ladislavovi Kovácsovi.
Tretí bod programu zastupiteľstva, týkajúci sa zmeny rozpočtu, bol teda posledným, ktorý poslanci prerokovali. Primátor totiž kvôli „rozbúreným vášniam“ dnešné zasadnutie poslaneckého zboru predčasne ukončil.

Debata o úsporných opatreniach na mestskom úrade sa nečakane zmenila na osobné prejavy niektorých poslancov a prednostu.

Kovács si neodpustil kritiku na súkromnú webovú stránku, na ktorej svoje názory publikuje poslanec Viliam Vaš spoločne so svojou priateľkou, bývalou zamestnankyňou Mestského úradu a niekdajšou šéfredaktorkou Gemerských zvestí. Ako sa však vyjadril, je pod jeho úroveň reagovať na osočovanie a urážky uverejnené v niektorých príspevkoch.
Spomenul tiež reportáž súkromnej televízie GTV, ktorá sa zaoberala minuloročným parkovaním Kovácsovho vozidla na mieste pre ZŤP. Pozornosť poslancov pritom prednosta upriamil na neetickosť odvysielanej reportáže.

Vzápätí sa o slovo prihlásil poslanec Ladislav Rigó, ktorý tiež prednostovi neostal nič dlžný. Pripomenul júnové rokovanie mestského zastupiteľstva, na ktorom mikrofóny zachytili aj to, čo poslanci zrejme počuť nemali. Rigó disponuje nahrávkou, na ktorej sa prednosta počas rokovania vyjadril, že poslanci „klamú krížom-krážom“. Na adresu bývalej vedúcej stavebného oddelenia MsÚ Anny Csincsíkovej mal prednosta údajne primátorovi pošepkať „odvolám ju“ (tá napokon z postu vedúcej odišla na vlastnú žiadosť, pozn. red.).

Rigó dnes vyzval prednostu MsÚ aby sa o poslancoch nevyjadroval ako o klamároch.

Poslanec Vaš vzápätí predniesol procedurálny návrh na tajné hlasovanie o vyslovení nedôvery prednostovi mestského úradu. Tú napokon vyjadrilo 20 poslancov z 23 prítomných. Jeden hlasovací lístok pritom nebol platný.

Následne primátor mesta Štefan Cifruš ukončil rokovanie zastupiteľstva a presunul ho na stredu, 7. októbra, o 13-tej hodine. Ako sa pre Rimava.sk Cifruš vyjadril, prednostu po dnešnom vyslovení nedôvery neodvolá. „Zajtra zvolám mestský úrad o pol ôsmej a potvrdím, že prednosta bude prednostom do skončenia môjho volebného obdobia,“ povedal Cifruš. Ako dodal, procedurálny návrh ho neprekvapil. „Akurát ma prekvapilo, že to bolo v bode zmena rozpočtu,“ uviedol. Zároveň spomenul, že tento krok chápe ako útok aj proti svojej osobe.

[flashvideo filename=http://www.rimava.sk/video/nedovera_kovacsovi_1.flv /]

„Takúto situáciu som ešte nezažil, považujem to za iniciatívu istých poslancov, ktorí v súvislosti s nastávajúcimi voľbami už rozdávajú kreslá,“ uviedol pre Rimava.sk Kovács.

Podľa slov Rigóa vyslovením nedôvery nešlo o odvolanie prednostu. “Je treba si uvedomiť, že do konca volebného obdobia je jeden rok a tri mesiace. Nech ho primátor nechá v tej funkcii, keď on je spokojný s jeho prácou,” vyjadril sa pre Rimava.sk poslanec MsZ Ladislav Rigó. Ako však dodal,  prednosta aby mal zmeniť štýl a systém organizácie práce.

Zdroj: Rimava.sk

Súvisiace články
Rigó: Výsledok poslaneckého prieskumu sa úradu páčiť nebude
Poslanci, ktorí vraj ovplyvňujú podľa prednostu MsÚ obstarávania si myslia, že MsÚ porušil ich uznesenie


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross