No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Rimavskosobotská radnica privítala troch prezidentov, Kováča, Schustera, Gašparoviča

16. februára 2009 |  | | |

Prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič bol v poradí treťou hlavou štátu, ktorá navštívila radnicu v Rimavskej Sobote.  V piatok, 13. februára, ho slávnostne prijal primátor mesta Štefan Cifruš, ktorý mu daroval gubu a umelecké dielo - pastiersku palicu. Podľa slov vedúceho oddelenia kultúry a starostlivosti o občana na mestskom úrade Štefana Baláža bola prezidentovi odovzdaná symbolika Gemera a Malohontu - garbiarstva a pastierstva obce Klenovec. Minulý týždeň prezident Gašparovič ale nezavítal do Rimavskej Soboty prvýkrát.

Štefan Cifruš ešte počas svojho prvého volebného obdobia privítal v júni 2003 prezidenta Rudolfa Schustera. Ten sa stretol s predstaviteľmi mesta, okresu, zástupcami cirkvi a podnikateľskej sféry. Podľa informácií z mestskej kroniky predebatovali otázku nezamestnanosti, problémy v školstve, zdravotníctve a súdnictve. “Prezident prisľúbil podporu vybudovať rýchlostnú komunikáciu južnými regiónmi Slovenska,” uvádza sa v kronike. Na záver návštevy dostal prezident Schuster gubu, kyjatickú drevenú hračku a hrnček s vyobrazením planétky 20495, ktorú objavili miestni astronómovia a pomenovali ju Rimavská Sobota. Rudolf Schuster okrem iného vtedy navštívil aj pivovar, kde si prezrel prevádzku výroby piva Gemer. Na stretnutí s vedením Heineken Slovensko rezonoval najmä aktuálny problém zvýšenia spotrebnej dane z piva.

Prvým prezidentom, ktorý navštívil radnicu v Rimavskej Sobote, bol Michal Kováč. Udialo sa tak v októbri 1993. Prvého prezidenta SR vtedy privítal primátor mesta Pavel Brndiar, ktorý Kováča v krátkosti zoznámil s problémami - s veľkou nezamestnanosťou, rómskou problematikou, kriminalitou a nevyriešenou legislatívou v bytovom hospodárstve. Michal Kováč sa v sprievode primátora prešiel do kultúrneho domu, kde ho čakali občania a zástupcovia samosprávy. Kováč dostal od Brndiara veľkú krištáľovú vázu s vyrytým venovaním od mesta Rimavská Sobota. Prezidenta Michala Kováča na jeho návšteve sprevádzala aj manželka Emíla Kováčová, ktorá mala v okrese pripravený osobitný program.

Absolútne prvú návštevu prezidenta SR Michala Kováča na radnici v Rimavskej Sobote potvrdila aj riaditeľka Gemersko-Malohontského múzea Oľga Bodorová. Podľa jej slov, dovtedy od roku 1918 Rimavskú Sobotu nenavštívil žiadny československý prezident.

Zdroj: Rimava.sk, FOTO: Rimava.sk, archív Dušan Antalík


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross