No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Prezidentka Čaputová je v Banskobystrickom kraji, rokovala so županom Lunterom

28. júla 2020 |  | 
Fotka Banskobystrický samosprávny kraj.

Oficiálny program prezidentky SR Zuzany Čaputovej v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) sa začal rokovaním s predsedom BBSK Jánom Lunterom, ten hlavu štátu hostil v historických priestoroch Vily Dominika Skuteckého. Témou ich stretnutia bolo napríklad sociálne podnikanie či koronakríza.

Stojíme na pokraji krízy, hovorí Lunter o zariadeniach sociálnych služieb

„Podľa našich výpočtov bude v najbližších rokoch chýbať v zariadeniach sociálnych služieb na celom Slovensku asi 20-tisíc miest pre žiadateľov,“ povedal predseda BBSK Ján Lunter, podľa ktorého sa kraj snaží problém riešiť aj prostredníctvom odborníkov z Európskej komisie a Svetovej banky v rámci iniciatívy Dobiehajúce regióny. „Podarilo sa nám spojiť jedenásť obcí do funkčného celku, ktorý si bude tieto služby zabezpečovať spoločne, efektívne a podľa potreby,“ dodal predseda kraja.

Článok pokračuje pod reklamou



Prezidentka Čaputová si je vedomá nedostatku kapacít v týchto zariadeniach. Podľa jej slov sa samosprávy nezaobídu bez pomoci štátu. „Prognózy o tom, ako sa budú ešte viac predlžovať už teraz dlhé čakacie listiny na miesto v zariadeniach sociálnych služieb, sú hrozivé,“ vyjadrila sa prezidentka s tým, že je potrebné túto oblasť reformovať. Na to môžu byť podľa nej využité aj financie z Fondu obnovy.

Fotka Banskobystrický samosprávny kraj.

Župan pripomenul aj januárový problém s dopravou

Prezidentka sa podľa župana o situáciu v kraji, keď dopravca SAD Zvolen prerušil prímestskú autobusovú dopravu, zaujímala. „V rámci SK8 sme sa stali lídrami pracovnej skupiny, ktorá pripravuje nový zákon o verejnej doprave, aby mali samosprávy reálne zákonné páky na kontrolu toho, kam smerujú verejné zdroje,“ povedal banskobystrický župan.

Diskutovali aj o pandémii koronavírusu či o miliónoch z Európskej únie

Župan Lunter si myslí, že je potrebné jasne si zadefinovať pravidlá pre prípadnú druhú vlnu pandémie COVID – 19. „Na pani prezidentku sme sa obrátili s prosbou, aby dala tejto téme dôležitosť – napríklad zariadenia sociálnych služieb nemajú doteraz zadefinované štandardy prevencie v čase zdanlivého bezpečia napriek tomu, že ich obyvateľmi sú tí najzraniteľnejší,“ doplnil Ján Lunter.

Fotka Banskobystrický samosprávny kraj.

S Lunterovým názorom, že samosprávne kraje by mali byť súčasťou diskusie o využívaní financií z EÚ, sa prezidentka Čaputová stotožnila. Taktiež súhlasí s tým, že tieto prostriedky majú byť investované rozumne v prospech systémového riešenia problémov, ktoré Slovensko najviac trápia. „Aj expertíza samospráv môže byť užitočná pri príprave kvalitného reformného plánu,“ dodala Zuzana Čaputová.

„Je pre nás veľkou cťou, že pani prezidentka si vo svojom programe našla priestor na rokovanie o témach, ktoré sú pre obyvateľov tohto kraja dôležité. Poukázali sme na viaceré pozitívne príklady dobrej praxe i na to, čo ľudí trápi, kde by sme potrebovali pomoc štátu a kde vnímame prienik s agendou pani prezidentky,“ zhodnotil stretnutie predseda BBSK Ján Lunter.

Zdroj: Rimava.sk, BBSK, Foto: BBSK


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross