No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Primátor Poltára chce do mesta pritiahnuť investora, ktorý bude zamestnávať obyvateľov z mesta a blízkeho okolia

12. januára 2023 | | |  | 
Zdroj foto: mesto Poltár

POLTÁR – Súčasný primátor by do Poltára chcel pritiahnuť investora, ktorý bude zamestnávať obyvateľov z mesta a blízkeho okolia. Priznal tiež, že po nástupe do funkcie mal predstavy a plány iné, ako v skutočnosti momentálne realizuje.

Tvrdí ale, že v meste sa vyskytlo mnoho havarijných stavov, o ktorých len málokto z verejnosti predtým vedel, a to vrátane neho. Aké sú teda vízie primátora Poltára Petra Sitora a aké investície a projekty má v pláne v jeho volebnom období?

Článok pokračuje pod reklamou


"Nebudem a ani nechcem tvrdiť, že to bude práca pre stovky ľudí. Myslím si ale, že vytvoriť nejakých 50 pracovných miest by bol na začiatok vynikajúci stav a konečne by sa rozhýbal veľký balvan, ktorý naše mesto už značnú dobu ťaží. Za posledné roky sa to nikomu nepodarilo, verím, že za volebné obdobie pod mojou taktovkou sa to podarí," upresnil vízie s investorom a pokračoval, že jeho zámerov je omnoho viac, ale tento bod považuje za najdôležitejší a najpotrebnejší.

V súčasnosti je pre neho nevyhnutná záchrana mestského majetku, ktorý ako tvrdí, "zbytočne a neúprosne chátral." Má ísť o nákladné investície, ktoré v konečnom dôsledku by občania nepokladali za atraktívne. "No ak sa chceme niekde pohnúť a hlavne si zachrániť majetok, riešiť tento havarijný stav je nevyhnutné," priblížil problémy v meste. "Čo sa týka projektov, je január, takže si ešte počkáme na nové výzvy, na niektorých už v súčasnosti pracujeme. Určite budem uprednostňovať kvalitu nad kvantitou."

Podľa jeho slov sú projekty v súčasnosti ohrozené nárastom cien materiálov v stavebníctve či v energetike. "Preto sa snažíme nájsť riešenie aj tohto problému. Nezabúdame na občanov a priebežne, k ich spokojnosti riešime aj dlhodobé potreby občanov, ktoré napriek môjmu krátkemu pôsobeniu na poste primátora postupne realizujeme a aj sme niekoľko zrealizovali. Tiež sú v pláne rekonštrukcie chodníkov a úsekov, ktoré sú v zlom stave. Postupne budeme riešiť všetky miestne komunikácie a aj iné investičné akcie, všetko si ale vyžaduje svoj čas."

Plánov je podľa jeho vyjadrení veľa, no výrazne do nich zasahuje súčasná situácia vo svete a na Slovensku. "A tak my, ako aj iné obce a mestá, musíme nájsť v prvom rade v rozpočte finančné prostriedky na stúpajúce ceny energií či rastúcich platov vo verejnej správe. Nateraz je veľmi ťažké predpovedať, do akej miery nás to ovplyvní."

Mesto nemá prijatý rozpočet na tento rok, ako vidí jeho prijatie s novým zastupiteľstvom?

"Verím, že sa to podarí. Spolu s poslancami urobíme všetko pre to, aby sme rozpočet na tento rok schválili, a tak mohli napĺňať všetky plány samosprávy, ale aj napr. poskytnúť dotácie občanom, organizáciám na ich projekty či vyjsť v ústrety organizáciám v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta."

Chcel by dosiahnuť, aby bol Poltár moderným a bezpečným miestom pre ľudí, ktorí v ňom žijú

"Žijeme však v realite, a tak plány vždy ovplyvňujú financie. Ale určite by som bol rád, keby mesto Poltár malo štatút mesta nielen na papieri, ale aj reálne. Verím, že moje priateľsko-pracovné vzťahy s poslancami VÚC a predstaviteľmi politických strán k tomu dopomôžu."

Článok pokračuje pod reklamou


Na mestskom zastupiteľstve sa tiež vyjadril, že primátor by tu mal byť dostupný pre svojich občanov. "Práca primátora je náročná a určite nekončí poobede o 15-tej. Zahŕňa obrovské množstvo povinností vrátane štúdia materiálov, prípravy na rokovania, vzdelávania, komunikácie s občanmi, orgánmi verejnej správy a mnoho ďalších. Som k dispozícii prakticky 24 hodín denne. Niekedy ľudia volajú večer, cez víkend alebo v noci v prípade krízovej situácie. S požiadavkami ľudí sa na úrade stretávam úplne bežne pri mojej práci," povedal s tým, že všetky ich problémy sa snaží riešiť priebežne a dvere jeho kancelárie sú im vždy otvorené. "Dokonca som prijal aj opatrenia a vymenil guľu na dverách za bežnú kľučku."

Nie je tajomstvom, že názory s bývalou primátorkou Poltára Martinou Brisudovou sa v mnohých smeroch líšia a došlo aj k niekoľkým výmenám názorov. Myslí si, že sa im časom podarí nájsť kompromisy a zhodné cesty, ktoré budú viesť k prosperite a rozvoju mesta? "Viem si predstaviť spoluprácu s každým, komu záleží na našom meste, jeho rozvoji a prosperite. V kampani, ako aj teraz, je mojím cieľom ľudí v našom meste spájať. Tak ako som to prezentoval vo voľbách. Preto, ak bude z jej strany, alebo kohokoľvek iného, cieľom úprimne pomôcť nášmu mestu, či príde s nápadmi, z mojej strany určite problém nebude," dodal.


NENECHAJTE SI UJSŤ


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross