No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Primátor Tornale vymenoval za prednostu svojho protikandidáta Jána Marcineka

7. júla 2010 |  | | |

Staronový primátor Tornale (okres Revúca) Ladislav Dubovský vymenoval za prednostu mestského úradu bývalého riaditeľa Úradu Banskobystrického samosprávneho kraja Jána Marcineka. Marcinek bol zároveň jedným z Dubovského protikandidátov v májových doplňujúcich voľbách primátora.

Podľa Dubovského má Marcinek organizačné a riadiace schopnosti, skúsenosti a potenciál, čo chce využiť na to, aby spravil mesto, ktoré je od polovice júna v ozdravnom režime, funkčným. Dubovský pripomenul, že okrem krajského úradu Marcinek v minulosti riadil aj tornaľský odevný podnik Ozeta v čase, keď mal vyše 1 200 zamestnancov.

Ako v auguste 2008 informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru SR Andrea Polačiková, vtedy 55-ročného riaditeľa Úradu BBSK Jána M. obvinil vyšetrovateľ Úradu boja proti korupcii za trestný čin prijímania úplatku, za ktorý mu hrozí trest odňatia slobody na päť až 12 rokov. „Ján M. ako riaditeľ úradu BBSK požadoval v júni 2007 úplatok vo výške 2 000 000 korún (66 387,84 €) od neziskovej organizácie, ktorá mala záujem o kúpu nehnuteľností. Za to sľúbil, že do programu Zastupiteľstva BBSK dostane a zabezpečí odpredaj týchto nehnuteľností za sumu 6 000 000 korún (199 163,51 €). Milena D. ako riaditeľka neziskovej organizácie kúpnu cenu uhradila a úplatok obvinenému vyplatila,“ uviedla vtedy Polačeková. Vyšetrovanie dosiaľ nie je skončené, Ján M. bol riaditeľom župného úradu do januára tohto roka.

Ladislava D. uznal Okresný súd v Revúcej 20. apríla trestným rozkazom vinným z prečinu zneužitia právomocí verejného činiteľa a uložil mu trest odňatia slobody na dva roky, podmienečne odložený na skúšobnú lehotu 1,5 roka. Tohto prečinu sa podľa súdu dopustil, keď ako primátor Tornale vymenoval v rozpore s výsledkami výberového konania do funkcie riaditeľa školy osobu, ktorá sa na výberovom konaní ani nezúčastnila. Proti trestnému rozkazu podal obhajca obžalovaného v zákonnej lehote odpor.

Zločinu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku, za ktorý hrozí trest tri až 10 rokov odňatia slobody, sa podľa obžaloby Ladislav D. dopustil, keď ako primátor Tornale vybral peňažné prostriedky z pokladnice a z účtu mesta a bez schválenia mestským zastupiteľstvom ich použil na organizovanie koncertov. Zároveň výnosy zo vstupného na tieto koncerty nezaúčtoval v prospech mestskej pokladnice. V tomto prípade súd zatiaľ nerozhodol.

Pod novým vedením mesta sa poslanci nezišli

Na dnešnom plánovanom rokovaní mestského zastupiteľstva v Tornali v okrese Revúca sa nezišiel potrebný počet poslancov. Z trinástich dnes prišlo iba šesť zástupcov občanov. Ako pred médiami vyhlásil novozvolený primátor Ladislav Dubovský, pokiaľ nebude mestské zastupiteľstvo funkčné aj naďalej, využije všetky primátorské právomoci, aby sa mesto nestalo rukojemníkom niektorých poslancov. Ako zdôraznil, prejavila sa vôľa poslancov. Podľa primátora tí, ktorí prišli, chcú pre mesto niečo urobiť, ostatní nie. Ako poznamenal, v súvislosti s jeho obvineniami sa cíti byť nevinný a nemá obavy, že by sa dostal do väzby. Zároveň dodal, že bude iniciovať podanie trestných oznámení na predošlé vedenie, nakoľko od 16. júna je mesto opäť v ozdravnom režime. Nové rokovanie zvolá Dubovský na pondelok, 12. júla.

Primátor aj novovymenovaný prednosta avizujú výrazné štrukturálne a personálne zmeny. "Pokúsime sa s novým primátorom urobiť niečo také, čo tu za niekoľko rokov neurobili ostatní," vyjadril sa pre SITA Ján Marcinek. Ako doplnil, finančná situácia mesta je zložitá. "Nato sme tu my manažéri, aby sme sa z nej dostali. Myslím, že máme na to riešenie. Ako prvé musíme vypratať úrad. Myslím na ľudský faktor, treba zmeniť organizáciu práce a personálne usporiadanie," dodal.

Zdroj: BANSKÁ BYSTRICA 7. júla (SITA)


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross