No active "ca-sidebar-197687" sidebar

R. SOBOTA: Štefan Orosz zložil Richtársku prísahu, podpísal zásady Správnych kandidátov

5. novembra 2014 | |  | 

prisaha-perexOpatrenia, ktoré nič nestoja, ale môžu zásadne zmeniť Rimavskú Sobotu. Kandidát na primátora mesta Štefan Orosz sa pripojil k iniciatívam "Richtárska prísaha" a "Správni kandidáti".
Verejne tak podporil a zaviazal sa k takým krokom, ktoré povedú k lepšej, otvorenejšej a efektívnejšej samospráve.

[pullquote align="right"]A cikk magyar nyelven itt olvasható...(Článok v maďarčine nájdete  tu)[/pullquote]Dodržiavaním týchto opatrení budú mať občania istotu, že mesto patrí im, nie funkcionárom, že primátor ani chod mesta nebude podliehať straníckym príkazom či obchodným záujmom a že jediným "zákazníkom" primátora budú obyvatelia mesta. Medzi prísahami sa nájdu aj osobné záväzky: že neprijme do zamestnania blízkych príbuzných, že ako primátor bude brať len jediný plat a nezapojí sa do módnej vlny zbierania funkcií a platov.

Štefan Orosz sa podpísal pod všetkých 9 opatrení iniciatívy "Správni kandidáti", ktoré vytvorili experti mimovládnych organizácií. Tým sa zaviazal, že bude dodržiavať tieto zásady:

Orosz

  • Efektívne nákupy
  • Férové výberové konania na miesta v samospráve
  • Spravodlivé prideľovanie bytov a miest v materských školách
  • Mestské/obecné podniky otvorené kontrole
  • Informovanie o hospodárení samosprávy
  • Odpolitizovanie obecných/mestských novín
  • Otvorená online komunikácia s občanmi
  • Zapájanie občanov do rozhodovania samosprávy
  • Informovanie o rozhodovaní samosprávy

"K týmto bodom by som rád pripojil aj jednu osobnú garanciu, týkajúcu sa slovenskej ale tiež menšinovej kultúry či školstva v meste. V prípade, že sa stanem primátorom mesta, budem podporovať všetky kultúrne, školské a spoločenské aktivity, spolky, súbory a inštitúcie a budem sa snažiť o ich ďalší rozvoj", dodáva Štefan Orosz.

Ako kandidát podporovaný stranou SIEŤ zložil aj Richtársku prísahu, ktorá má podobné ciele ako mimovládna iniciatíva Správni kandidáti. Richtárskou prísahou sa zaviazal:

  1. So zdrojmi obce budem nakladať s obozretnosťou starostlivého hospodára a v priebehu svojho funkčného obdobia znížim jej dlhovú záťaž. Ak to však obec bude naozaj potrebovať, požičiam si, a to výlučne na zásadné investície, preukázateľne zveľaďujúce majetok obce a bezprostredne slúžiace potrebám jej obyvateľov.
  2. Do funkcií na obecnom úrade a do vedúcich funkcií v obecných organizáciách budem v priebehu svojho funkčného obdobia prijímať ľudí výlučne na základe ich odborných predpokladov. Neprijmem do nich nikoho zo svojich najbližších príbuzných (manželku, rodičov či súrodencov).
  3. Ak mi občania v budúcnosti dajú aj iné poverenie, zaväzujem sa, že budem z verejných zdrojov vždy poberať len jediný plat.
  4. Mojou prioritou bude naplniť takmer prázdny priemyselný park v Rimavskej Sobote, dať mladým šancu na založenie si rodiny v meste, na slušný život.
  5. Chcem oveľa viac tlačiť na využívanie eurofondov, aby sa mesto mohlo rozvíjať rýchlejšie a najmä lacnejšie, z financií, ktoré netreba vracať. V tomto máme obrovské rezervy.
  6. Za veľmi dôležité považujem aj premyslené, transparentné a spravodlivé financovanie športových klubov v meste.

Ďalšie informácie a novinky nájdete na webstránke www.orosz2014.sk/sk

Súvisiace články:

program-clanok2

PR článok – platená inzercia
Pri PR článkoch Rimava.sk štandardne uzatvára komentáre.


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross