No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Revúca má strach o budúcnosť svojich inštitúcií. Pokiaľ nechceme urobiť z Gemera prírodnú rezerváciu, tak potrebujeme serióznu pomoc, hovorí primátor J. Buchta

7. októbra 2022 | | | |  | 

REVÚCA - V dnešných (7. 10.) dopoludňajších hodinách sa pred historickou budovou "Kohút" v centre mesta Revúca uskutočnil tlačový brífing kvôli zrušenie súdu, daňového úradu a dopadu stratifikácie nemocníc na okres Revúca.

Ministerstvo spravodlivosti SR v rámci reformy súdnictva predložilo návrh súdnej mapy, v ktorej sa zapracovaná zmena zlúčenia súdov týka aj okresného mesta Revúca. Už v roku 2004, keď bol súd zrušený, sa preukázalo, že tento krok neviedol k efektívnosti justičného konania. Jeho zrušenie zároveň ovplyvní existenciu ďalších miestnych orgánov, ale i samotných občanov. 

Tlačového brífingu sa okrem primátora mesta Revúca Júliusa Buchtu zúčastnil aj poslanec NR SR Richard Raši, podpredsedníčka strany HLAS-SD Zuzana Dolinková, vicežupan BBSK Roman Malatinec, primárka z revúckej nemocnice Ivana Goldschmidtová a starostovia obcí v okrese Revúca.

"Čaká nás energetická kríza a my sme tu dnes preto, aby sme povedali otvorene aj to, že v dnešnej dobe nie je priestor na experimenty a my potrebujeme vsadiť na istotu. Tú istotu nám prinášajú jedine strany, ktoré už sú zabehané a takisto aj starostovia a primátori, ktorí už vedia, o čom samospráva je," povedal primátor mesta Revúca Július Buchta, ktorý v krátkosti priblížil aj problémy, ktoré región sužujú.

"Celková situácia v okrese je komplikovaná aj tým, že inštitúcie, ktoré tu máme – okresný súd, prokuratúra, okresná polícia, daňový úrad – ten nám už zrušili, a v prvom rade nemocnica, sú tak zásadné inštitúcie pre naše fungovanie, že bez nich život v tomto regióne bude veľmi ťažký, ak nie nemožný," uviedol primátor mesta Revúca Július Buchta.

"Ja sa teda pýtam: pokiaľ nechceme urobiť z Gemera prírodnú rezerváciu, tak potrebujeme serióznu pomoc," pokračoval. "Myslím si, že tento región si to zaslúži a my sme tu preto, aby sme to všetko zrealizovali," dodal.

"Keď chceme, aby nám obyvatelia zostali žiť v regiónoch, v okresných mestách a v našich obciach, potrebujeme, aby sa rozdiely medzi mestami a obcami neprehlbovali, aby sa nám nepresúvali všetci do krajských miest a do Bratislavy, ale aby žili v regiónoch, v ktorých sa narodili a v ktorých žiť chcú," povedal poslanec NR SR Richard Raši.

Podľa jeho slov sú nemocnica, súd, prokuratúra, okresné riaditeľstvo PZ, daňový úrad, Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny, práve tie inštitúcie, ktoré predurčujú perspektívu mesta i regiónu. "Nemocnica v Revúcej je najväčším zamestnávateľom v meste s takmer 250 zamestnancami," dodal.

Pokračoval s tým, že ak sa táto nemocnica zmení na akúsi doliečovaco-rehabilitačnú, tak sa celá zdravotná starostlivosť obyvateľov v okrese zhorší.


"Tu za mnou a vedľa mňa sú ľudia, ktorým na regióne záleží a ktorým záleží aj na tom, aby revúcka nemocnica neskončila, pretože zmena revúckej nemocnice na doliečovaco-odkladaciu nemocnicu bude de facto zánik poskytovania lôžkovej zdravotnej starostlivosti na všetkých oddeleniach, kde teraz pacienti ležia," povedal Richard Raši.


Dodal, že doposiaľ si nikto z Bratislavy nenašiel čas na to, aby Revúcu navštívil. "Ani minister zdravotníctva, ktorý sem bol opakovane volaný. Pretože keby do tohto regiónu prišiel, tak by videl, ako komplikovane sa dá do centra dostať, koľko času trvá, kým vás z nejakej obce v tomto regióne donesú do nemocnice už teraz, a že táto doba by sa zdvojnásobila, keby sa táto nemocnica zmenila na to, ako ju zmeniť chcú."

Vidí problém tiež v tom, že ak sa stane zdravotná starostlivosť pre občanov nedostupná, mladí ľudia v produktívnom veku tu nebudú mať prečo žiť. "Poskytovanie zdravotnej starostlivosti je jeden zo základných kameňov k tomu, aby ľudia v tomto okrese žili. To, ako má nemocnica vyzerať, sa nemá robiť v Bratislave od zeleného stola na základe nejakých tabuliek."

Slova sa ujala aj podpredsedníčka strany HLAS-SD Zuzana Dolinková, podľa ktorej akékoľvek rušenie nemocníc v tejto situácii, keď nie sú zastabilizované ani ambulancie, nie je absolútne na mieste. "Okrem toho, ak sledujeme všetci aktuálnu situáciu, vieme, že 2 100 lekárov podalo výpovede. Plynie výpovedná doba do 30. novembra a minister Lengvarský nám pokojným tónom rozpráva, že zatiaľ sa nič nedeje, pretože máme ešte dva mesiace na vyjednávania, zatiaľ čo predchádzajúceho pol roka alebo trištvrte roka sa nevyjednávalo vôbec."

Aj primárka Goldschmidtová sa každodenne stretáva s problémami, ktoré sa týkajú nemocnice. "Celé roky bojujeme o to, aby sme mohli hodnotne zabezpečovať zdravotnú starostlivosť v našom regióne. Čím ďalej, tým viac pociťujeme menšiu podporu zo strany vlády, či finančnú alebo existenčnú. Chcem apelovať, aby ste čo najviac podporovali našu nemocnicu, pretože len spolu vieme bojovať za to, aby nám táto nemocnica ostala."

Vicežupan BBSK Roman Malatinec ešte dodal, že súčasná vláda hádže polená pod nohy všetkým regiónom na Slovensku. "Chcem vyzvať súčasnú vládu, poďte do regiónov, poďte počúvať tých ľudí. Bojíte sa ich názoru. Vypočujte si, aké potreby a problémy majú v regiónoch. Sám by som bol zvedavý, ako by vás títo ľudia prijali, keď takto pristupujete k regiónom, spamätajte sa."

Podstúpila samospráva nejaké kroky na záchranu nemocnice?

"Finančnou injekciou v poslednom období bola suma 400-tisíc eur, ktorá bola poskytnutá práve z výjazdového rokovania vlády SR v roku 2019 a ktorá sa použila na nákup zariadenia a vybavenia nemocnice. Mesto Revúca už v súčasnosti nie je vlastníkom, lebo nemocnica v Revúcej je nezisková organizácia, ktorú tvoria odbory a Ministerstvo zdravotníctva SR. Ale vždy robíme všetky kroky, ktoré môžeme. Lobujeme aj na ministerstve zdravotníctva, aby nebola tou, v ktorej ľudia budú iba dožívať," vysvetlil Buchta.

Poslanec Malatinec na záver doplnil, že Banskobystrický samosprávny kraj zobral túto vec do vlastných rúk a vyčlenil finančné zdroje, aby prilákal doktorov do regiónov. "Kde vypadávajú lekári, tak im financujeme zriadenie ambulancií, aby mohli začať v týchto regiónoch. Samosprávy sa s tým brodia a podávajú pomocnú ruku, aj mesto, VÚC a čakáme, kedy už konečne podá pomocnú ruku štát."

Pozrite si záznam tlačového brífingu:

PR článok


NENECHAJTE SI UJSŤ


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross