No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Riadenie je vecou načúvania ľudí či štúdia, tvrdí šéf TSM v Hnúšti, ktorý viedol filiálku výrobného závodu nadnárodnej spoločnosti

21. februára 2020 | |  | | | | |

Riadenie spoločností a firiem je veľmi zložitý a citlivý proces všade, či už na Slovensku alebo v zahraničí. Tvrdí to Igor Baboľ, bývalý šéf filiálky výrobného závodu nadnárodnej švajčiarskej spoločnosti zaoberajúcej sa baníckym priemyslom. Svoje skúsenosti v posledných rokoch poskytol Technickým službám mesta Hnúšťa, keď sa vrátil pred dôchodkom do svojho rodného mesta. Ako v rozhovore pre Rimava.sk absolvent baníckej fakulty ďalej uviedol, vo svojom profesnom živote zastával rôzne funkcie a zbieral skúsenosti v domácich a zahraničných firmách, ako aj v štátnom podniku bývalé Rudné bane Banská Bystrica.

Podľa jeho slov v živote sa naučil počúvať technikov, ekonómov alebo aj robotníkov, či odborných pracovníkov, čo mu veľmi pomohlo v profesionálnej práci. "Pomáha mi to do dnešných dní," podotkol s tým, že v živote sa riadi piatimi zásadami: pokorou, poctivosťou, pracovitosťou, profesionalitou a samozrejme patričným vzdelaním a skúsenosťami, ktoré sa nadobúdajú odborným vzdelaním a rokmi praxe.

Za najlepšiu skúsenosť však považuje získanie skúseností vo svete, kde stretol množstvo Slovákov, ktorí sa nestratili a taktiež sa výborne presadili. "Len sa netreba báť. Každému by som odporúčal, aby išiel do sveta na skusy ako veľkopodnikateľ Baťa posielal svojich zamestnancov získavať vedomosti, skúsenosti a aby sa vedeli o seba postarať," tvrdí 61-ročný Baboľ, ktorý ovláda tri svetové jazyky a v živote sa roky pohyboval a venoval stavaniu a uvádzaniu priemyselných liniek do chodu. Aj tieto skúsenosti ho podľa jeho slov utvrdili v tom, že by mal čo povedať aj v parlamente, kde by priniesol trochu iný pohľad na svet.

"Kombinácia viacerých povolaní by mala byť pre dosiahnutie stanovených cieľov úspešnejšia, ako keby zastúpenie poslancov malo byť z hľadiska povolania jednostranné. Každý má skúsenosti a vedomosti zo svojej profesie a rôznorodosť môže priniesť pozitívne výsledky," zdôraznil Baboľ.
Počas jeho pôsobenia na TSM v Hnúšti od roku 2013 začali s jednoduchou obnovou techniky, ako v réžii svojej, tak aj v réžii mesta. "Pomohli nám aj dotácie od štátu na nákup rôznej mechanizácie a tým došlo aj k zefektívneniu práce celých technických služieb," priznáva Baboľ. Ako príklad uviedol výmenu obyčajných kosačiek, krovinorezov za veľké kosačky, ktoré skosia pár hektárov za deň. "Z 50-tich ľudí dnes máme 33 a robíme možno lepšie výkony ako vtedy, alebo minimálne porovnateľné," tvrdí riaditeľ, ktorý ako poznamenal, dosť často chodí za deťmi do zahraničia a v porovnaní s Nemeckom majú aj v ich mestečku techniku približne na rovnakej úrovni. "Našou technikou sa motivovali aj v okresnom meste Rimavská Sobota," podotkol. Pomocou techniky a dobrej organizácie práce podľa jeho slov navyše celkom dobre zvládli aj nedávne zatopenie viacerých ulíc Hnúšte po prívalových dažďoch.

Dlhoročný riaditeľ podľa jeho slov nebol členom žiadnej politickej strany, aj keď po odchode Jána Slotu patril k voličom Slovenskej národnej strany. K zmene u neho prišlo pred pár rokmi, keď sa rozhodol vstúpiť do strany, ktorá ho v nadchádzajúcich voľbách navrhla za kandidáta z nášho regiónu. Ak ste sympatizantom tejto strany, poznáte Ing. Igora Baboľa z Hnúšte, alebo sú vám jeho názory blízke, môžete ho podporiť v parlamentných voľbách do NR SR, ktoré budú v sobotu, 29. februára. Nájdete ho na kandidátke strany SNS, ako kandidáta pod poradovým číslom 72. "Za každý hlas vopred ďakujem," uzavrel.

Igor Baboľ je absolventom Baníckej fakulty VŠT v Košiciach. Pôsobil na rôznych pracovných pozíciách v banskom priemysle od robotníka, majstra, vedúceho bane, vedúceho technického úseku, riaditeľa banskej spoločnosti na Slovensku, riaditeľa filiálky nadnárodnej spoločnosti pre Českú republiku a technického pracovníka v bani v OKD. Pracoval vo Veľkom Krtíši, v Ostravských baniach, najdlhšie robil však v Hnúšti a potom odišiel do Čiech. Slúžil na letisku v Ostrave, kde sa venoval obsluhe elektroniky vojenských MIG-ov.

Reklamný článok
Pri sponzorovaných a reklamných článkoch Rimava.sk štandardne uzatvára komentáre.


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross