No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Rim. Sobota: Zdravotná starostlivosť by sa zhoršila, niektorí ľudia si nemôžu dovoliť cestovať na kontroly ani dvakrát do týždňa, hovorí Juhász o reforme

12. novembra 2021 | |  | 

RIMAVSKÁ SOBOTA – Strana Aliancia – Szövetség a zástupcovia petičného výboru, ktorí organizovali petíciu za zachovanie rimavskosobotskej nemocnice a prehodnotenie pripravovanej reformy zdravotníctva, dnes na svojej tlačovej konferencii apelovali na poslancov, aby nepodporili reformu nemocníc. Tá v parlamente prešla do druhého čítania.

„Počas volebných kampaní mnohé strany chodia po regiónoch a hovoria o tom, ako budú zastávať ich záujmy. Keď však tie isté strany prevezmú zodpovednosť za chod štátu, keď vezmú do rúk kormidlo tohto štátu, nenasmerujú ho na juh a východ,“ vyjadril svoju kritiku Krisztián Forró, predseda strany Aliancia – Szövetség, ktorá vznikla spojením zástupcov SMK, Mosta-Híd a hnutia Spolupatričnosť.

Článok pokračuje pod reklamou


Ako ďalej povedal, včera po hlasovaní v parlamente sa minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský zmienil, že sa stretne so zástupcami niektorých nemocníc, z ktorých by sa mali stať komunitné. „Tie naše medzi nimi, žiaľ, neboli,“ povedal a ministra pozval aj do nemocnice v Rimavskej Sobote. Chce, aby sa Lengvarský stretol so zástupcami nemocníc ešte pred schvaľovaním reformy.

„Sme tu aj preto, aby sme v mene viac ako 70-tisíc občanov pozvali do vládou Slovenskej republiky zabudnutých regiónov aj 76 hrdinov národnej rady – ako ich včera nazval pán premiér po hlasovaní o reforme zdravotníctva, aby obyvateľov južných a východných okresov ukľudnil, že zdravotnú starostlivosť po plánovanej reforme budú mať všetci občania na rovnakej úrovni,“ dodal Forró.

V mene petičného výboru sa vyjadril Zoltán Cziprusz. Povedal, že napriek avizovaným informáciám, že v nemocnici v Rimavskej Sobote ostane zachovaný pôvodný stav – nebude z nej komunitná nemocnica, s reformou súhlasiť nemôžu. Minister zdravotníctva by to podľa neho mohol kedykoľvek zmeniť. Poslancov v parlamente taktiež vyzval, aby nepodporili reformu.

Nemocnice, ktoré by boli presunuté do 5. kategórie, by sa zmenili na doliečovacie zariadenia. „Tie nemocnice nemajú aktívnu starostlivosť. Pýtam sa, kto tých ľudí ošetrí, kam majú ísť? Keď dnes máme takú situáciu, že niekto má ísť dvakrát do týždňa na kontrolu – tak mnohí ľudia nemajú peniaze, aby prišli dvakrát do týždňa, pretože si nemôžu dovoliť cestovať,“ opísal situáciu Peter Juhász, primár chirurgického oddelenia v rimavskosobotskej nemocnici.

Ako ďalej dodal, ak by bola zdravotná starostlivosť o niekoľko desiatok kilometrov ďalej, situáciu by to ešte zhoršilo. „Máme covid. Povedalo sa, že v čiernych okresoch budú testy zadarmo. Keď dnes príde niekto do nemocnice, potrebuje automaticky test – či je očkovaný, či nie. Každý platí 9-10 eur za test každý deň, keď ide na kontrolu. Už aj toto je v podstate na hranici ekonomických možností ľudí, ktorí tu žijú,“ povedal ďalej Juhász. Pripomenul, že ľudia v týchto okresoch žijú z minimálnej mzdy či dôchodkov.

„Takéto kroky by znamenali fatálny koniec tej úrovne zdravotnej starostlivosti, ktorá ešte nejakým spôsobom funguje,“ vyjadril sa Juhász, ktorý dúfa, že definitívne hlasovanie o reforme nemocníc nedopadne tak ako to včerajšie.

Krisztián Forró avizoval, že 76 poslancom, ktorí posunuli reformu do druhého čítania, pošlú pozvánky, aby prišli do regiónov južného Slovenska. „Vidíme, že južné a východné Slovensko sú stále zanedbanou časťou tejto krajiny,“ dodal.


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross