No active "ca-sidebar-197687" sidebar

SMK: Októbrový kongres bude zrejme v Rimavskej Sobote

17. augusta 2009 |  | 

Opozičná Strana maďarskej koalície (SMK) vydá v októbri súbor odborných dokumentov, ktoré budú tvoriť základy ďalších programových materiálov pre nasledujúcich 20 rokov. Informovala o tom hovorkyňa strany Eva Dunajská. O aké dokumenty ide, neuviedla. V októbri chystá aj stranícky kongres, ktorý podľa nej odštartuje neoficiálnu kampaň strany pred voľbami do krajských samospráv. Na stretnutí, ktoré bude zrejme v Rimavskej Sobote, príjme strana finálnu verziu programu strany, dodala Dunajská.

Kandidátov strany do krajských volieb chce strana uzavrieť do konca septembra. Rozhodnúť o nich má na okresných konferenciách, ktoré začnú koncom augusta. "Všetky okresné konferencie budú mať ešte možnosť vyjadriť sa aj k programovému materiálu strany, ktorý sa v týchto dňoch dokončieva pod sloganom Istotu pre ľudí," informovala Dunajská. Ak bude potrebné, SMK bude voliť aj nových funkcionárov strany, miesta ktorých sa uvoľnili po odchode niektorých členov do novovzniknutej strany Most. "Republiková rada zasadne podľa plánov začiatkom októbra, tam sa prijmú zásadné politické rozhodnutia na obdobie do 31. mája 2010," dodala hovorkyňa.

Podpredseda SMK Miklós Duray nevidí dôvod, ani možnosť, aby v nasledujúcich dvoch rokoch spolupracovala SMK so stranou Most. "Toto obdobie určite nebude o tom ako spolupracovať, ale ako brať druhému voličov," povedal pre SITA Duray. Podľa neho tí z SMK, ktorí hovoria o možnej spolupráci s Mostom buď v župných, komunálnych, alebo parlamentných voľbách, si skôr pripravujú svoje zázemie v novej strane. Duray upozornil, že zástupcovia strany Most chodia presviedčať starostov SMK, niektorých funkcionárov, aby sa pridali na ich stranu.

Skupina okolo predsedu Mostu Bélu Bugára odišla z SMK pre nespokojnosť s politikou vedenia strany na čele s predsedom Pálom Csákym. Z SMK najskôr odišli Bugár a niektorí poslanci parlamentu László Nagy, Zsolt Simon, Gábor Gál a Tibor Bastrnák. Neskôr sa k nim pridali desiatky funkcionárov z regiónov. Tvrdia, že chcú pritiahnuť nielen príslušníkov maďarskej menšiny, ale aj občanov Slovenska.

Zdroj: SITA


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross