No active "ca-sidebar-197687" sidebar

V NR SR končia viacerí poslanci z regiónu, mnohí sa doň ani nedostali

V Národnej rade SR končia po víkendových voľbách dvaja poslanci z okresu Rimavská Sobota. Rovnako to platí aj o šéfovi zákonodarného zboru, ktorý je rodákom z Revúcej.

Do parlamentu sa nedostala strana Maďarská komunitná spolupatričnosť, za ktorú kandidoval Zsolt Simon z Padaroviec. Z parlamentnými lavicami sa tak lúči, do NR SR sa dostal v roku 2016 na kandidačnej listine Most-Híd. S touto stranou sa však rozišiel a od mája 2019 je predsedom strany Magyar Fórum – Maďarské fórum. V minulosti bol ministrom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky. Vo februárových voľbách za MKS kandidoval zo 4. miesta, obsadil šieste a získal 13 430 preferenčných hlasov.

Článok pokračuje pod reklamou.



O dôveru voličov sa uchádzal aj Štefan Vavrek, bývalý starosta obce Rimavská Seč, neskôr pôsobiaci na Úrade splnomocnenca vlády pre rómske komunity. Od roku 2018 zastáva post poslanca NR SR. V minulotýždňových voľbách kandidoval z 15. priečky, voliči ho však prekrúžkovali na šieste miesto a získal 4 464 preferenčných hlasov.

Keďže sa do parlamentu nedostala Slovenská národná strana (SNS), vo funkcii končí aj predseda parlamentu Andrej Danko. Predsedom NR SR bol od roku 2016. Na kandidátke strany v posledných voľbách prvé miesto a získal 52 211 hlasov. 

Mandát poslanca nezískal primátor Fiľakova ani primátorka Lučenca

Kreslo poslanca NR SR sa nepodarilo napríklad získať primátorovi Fiľakova Attilovi Agócsovi, ktorý kandidoval za Most-Híd. Z vysokého 11-teho miesta ho ľudia prekrúžkovali 3 343 hlasmi na 8. miesto. V rovnakej situácii sa ocitol aj poslanec MsZ a BBSK Zoltán Cziprus z R. Soboty, ktorý kandidoval za Stranu maďarskej komunity - MKP. Z 10-teho miesta postúpil na deviate a získal 9 124 preferenčných hlasov.

Mandát nezískala ani Alexandra Pivková, primátorka Lučenca, ktorá kandidovala v strane Za ľudí. Do volieb išla zo 14-tej priečky, získala 1 836 prednostných hlasov a klesla na 19-te miesto.

V rámci regiónu Gemer-Malohont, konkrétne z mesta Revúca, kandidoval aj primátor tohto mesta Július Buchta. Jemu na kandidátke Slovenskej národnej strany patrilo 30. miesto, získal 591 preferenčných hlasov. Ďalšou v poradí bola primátorka Tisovca Irena Milecová (okres Rimavská Sobota), ktorá zo 42. miesta kandidovala za Kresťanskodemokratické hnutie (KDH), získala 358 preferenčných hlasov. Z okresu Revúca za túto stranu kandidoval aj primátor Jelšavy Milan Kolesár, ktorý získal o čosi viac hlasov 453. 

Zdroj: Rimava.sk, Štatistický úrad SR

VOĽBY: Jozef Šimko mieri do parlamentu, v R. Sobote dostal 653 hlasov

Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross