No active "ca-sidebar-197687" sidebar

VOĽBY: Jozef Šimko mieri do parlamentu, v R. Sobote dostal 653 hlasov

Nezávislý primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko, ktorý v parlamentných voľbách najnovšie kandidoval v zelených farbách Kotlebovcov, získal na Slovensku takmer 7 500 preferenčných hlasov. Patrí tak medzi málo kandidátov z Rimavskosobotského okresu, ktorí sa v strane s potrebnou podporou voličov prebojovali do parlamentu. Pôvodne mu na kandidátnej listine patrilo desiate miesto, po spočítaní preferenčných hlasov sa do parlamentu dostal ako dvanásty.

Z celkového počtu hlasov 7 491 mu v Rimavskej Sobote tentokrát dôveru dalo 653 voličov (Jozef Šimko pritom v posledných voľbách do samospráv ako nezávislý kandidát získal v meste vyše 5-tisíc hlasov obyvateľov R. Soboty, pozn . red.).

Článok pokračuje pod reklamou.



V meste tentokrát najviac hlasov dostal v okrsku na ZŠ M. Tompu, a to 50, či v ZŠ. P. K. Hostinského 44, na Dúžavskej ceste mu hlas dalo 5 obyvateľov. Ako ďalej uvádza Štatistický úrad, najväčšiu podporu v okrese, po Rimavskej Sobote, Šimko aktuálne získal v Hnúšti, 114 hlasov a Tisovci 69. Ďalej v obci Klenovec 62, Sútor 49, Ožďany 42, R. Janovce 41, Hrachovo 36, V. Teriakovce 30, Čerenčany 26, Jesenské 26, Zacharovce 22, Kružno 21 hlasov.

V 69-rokoch je trojnásobným primátorom R. Soboty a opakovane poslancom Banskobystrického samosprávneho kraja. V minulosti kandidoval v prezidentských voľbách 2014.

Strana, za ktorú teraz Šimko kandidoval Kotlebovci - Ľudová strana Naše Slovensko, získala na Slovensku vo voľbách viac ako 229 tis. hlasov, čo je o 20-tis. viac, ako vo voľbách v roku 2016. V meste Rimavská Sobota počas víkendu získali 1075 hlasov, čo je približne o 70 viac, ako pred štyrmi rokmi. Do parlamentu sa opakovane prepracoval aj Stanislav Mizík, učiteľ z obce Rovné, ktorý získal 7 207 preferenčných hlasov.

V NR SR Jozef Šimko vystrieda napríklad Michala Bagačku (SMER-SD), ktorý jednu dobu zastával funkciu primátora Hnúšte, poslanca BBSK, či poslanca NR SR. V súčasnosti Bagačka zastáva funkciu štátneho tajomníka ministerstva vnútra, no vo voľbách získal 1391 hlasov.

Z okolitých okresov sa do parlamentu má dostať primátorka Poltára Martina Brisudová (OĽaNO), ktorá získala 1 566 hlasov.

Poslancom NR SR by rovnako mal byť aj zabávač Jozef Pročko, ktorý bol vysoko na kandidátnej listine víťazného hnutia OĽaNO. Mal číslo 7 a získal viac ako 74 tisíc prednostných hlasov.

Zdroj: Rimava.sk, Štatistický úrad SR

Súvisiace články

Tieto strany dostali v R. Sobote a okolitých samosprávach najviac hlasov



Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross