No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Viac ako 40 obcí rimavskosobotského volebného obvodu povedú ženy

30. novembra 2010 |  | 

Zo 149 obcí rimavskosobotského volebného obvodu (okresy Rimavská Sobota a Revúca) si obyvatelia v sobotňajších komunálnych voľbách na čelo svojej obce zvolili ženu v 42 prípadoch. Počas uplynulých štyroch rokov ich bolo 40. Zatiaľ čo v Rimavskosobotskom okrese ženy zasadnú len do starostovských kresiel, v okrese Revúca budú mať aj dve primátorky.

V obci Abovce sa víťazkou sobotňajších volieb stala Irena Hanobiková (SMK), doterajšia starostka, ktorá však mala troch protikandidátov. „Snažím sa robiť pre našu obec čo najviac, verím, že ľudia to vidia,“ povedala novozvolená starostka, ktorá vstupuje do tretieho volebného obdobia.

Dlhoročného starostu Klenovca Pavla Struhára, ktorý kandidoval za stranu SMER-SD vo volebnom súboji porazila nezávislá kandidátka Zlata Kaštanová. Získala 839 hlasov, jej protikandidát 468. „Je to pre mňa veľký záväzok a veľká pocta, myslím si, že výsledok bol veľmi presvedčivý,“ vyjadrila sa pre Rimava.sk Kaštanová. Podľa slov novozvolenej starostky môžu ženy na čele samospráv využiť napríklad to, že sú citlivejšie pri riešení problémov.

Starostka Rimavského Brezova Viera Feješová (SMER-SD) súperov vo voľbách nemala. Obecné zastupiteľstvo pokračuje takmer v pôvodnom zložení, zmenil sa len jeden poslanec. „Aj v mene zastupiteľstva som rada a vďačná za to, že ľudia ocenili našu prácu a dali nám dôveru na ďalšie štyri roky,“ povedala pre Rimava.sk staronová starostka.

Mestá Rimavskosobotského okresu povedú muži, v Hnúšti pokračuje Michal Bagačka (SMER,ĽS-HZDS, SNS, KSS, KDH ), Tisovčania si po šiestykrát vybrali na radnicu Petra Mináča (SMER-SD) a primátorom okresného mesta bude Jozef Šimko (nezávislý). Jediná ženská kandidátka do primátorského kresla Rimavskej Soboty Aneta Vargicová (SNS) získala vo voľbách 170 hlasov.

Okres Revúca bude mať primátorky dve – Tornaľu povedie Anna Szögedi (SMK), Revúcu súčasná primátorka Eva Cireňová (SMER,ĽS-HZDS).

Zdroj: Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross