No active "ca-sidebar-197687" sidebar

VIDEO: Premiér Heger a minister Budaj v Muráni predstavili prvú zelenú výzvu, ktorá ponúka projektom takmer 20 miliónov eur

14. apríla 2022 | | |  | 

MURÁŇ - Predseda vlády Eduard Heger spoločne s ministrom životného prostredia Jánom Budajom dnes (14. apríla) v obci Muráň predstavili prvú zelenú výzvu slovenského Plánu obnovy a odolnosti. Vo výzvach je pre žiadateľov rozvojových projektov transformácie regiónov národných parkov Muránska planina a Poloniny vyčlenených podľa Ministerstva životného prostredia SR vyše 19 miliónov eur. Tie podporia projekty súvisiace s rozvojom „mäkkého“ turizmu, aktivity v oblasti prírode blízkeho obhospodarovania lesa a zachovávanie kultúrnych hodnôt krajiny.

Ako na úvod povedal Eduard Heger, reformu národných parkov považuje za dôležitú. "Výzvy na projekty pre národné parky Muránska planina a Poloniny platia oddnes," ozrejmil predseda vlády s tým, že ich cieľom je pomôcť týmto regiónom. "Cieľom je vrátiť do týchto regiónov život a spraviť z nich atraktívne miesto pre život," dodal.

Článok pokračuje pod reklamou


"Mal som tú možnosť rozprávať sa s miestnymi, ktorí tu žijú. Tieto regióny čelia odlivu mladej generácie. Toto chceme zastaviť," povedal ďalej premiér Heger, ktorý slovenské národné parky považuje za skvosty. Ďalej zdôraznil potrebu spolupráce medzi štátom a miestnymi samosprávami.

"Som veľmi rád, že plán obnovy začal v Muráni. Toto je prvá výzva. Národný park Muránska planina sa dotýka troch okresov, jeden z nich je Rimavská Sobota - má najvyššiu nezamestnanosť a veľký odliv obyvateľov," vyjadril sa minister životného prostredia Ján Budaj. Rovnakým problémom čelia aj okresy Revúca a Brezno. Z tohto dôvodu podľa jeho slov mieria financie práve do týchto lokalít.

K téme sa vyjadril aj Ján Šmídt, riaditeľ Správy NP Muránska planina, podľa ktorého o príprave tejto výzvy vedeli už pár mesiacov. "V spolupráci s Rozvojovou agentúrou Banskobystrického samosprávneho kraja sme oslovili obce, sedeli sme so všetkými starostami obcí, ktoré môžu poberať túto podporu, s podnikateľmi z cestovného ruchu, s organizáciami v cestovnom ruchu," povedal Šmídt s tým, že hľadali smery, ako čo najlepšie využiť túto príležitosť.

Za najdôležitejšie považuje vybudovanie verejnej infraštruktúry. "Ak bude verejná infraštruktúra, budú ľudia odtiaľto odchádzať spokojní a budú sem chodiť kvôli prírode, tak podnikatelia si vybudujú penzióny, ubytovanie a stravovacie zariadenia. Problémom je, že napriek tomu, že krajina je zaujímavá a láka ľudí, nebolo investované do verejnej infraštruktúry," zhrnul ďalej. Ako najväčší problém Muránskej planiny v tomto smere označil parkovanie, verejnú dopravu a chýbajúce návštevnícke centrá.

Ján Šmídt.

Cyklotrasy, múzeá a turistická infraštruktúra

Medzi podporované aktivity bude patriť podľa informácií od rezortu životného prostredia napríklad budovanie cyklotrás, záchytných parkovísk v národných parkoch, budovanie a obnova turistickej infraštruktúry chodníkov, realizácia vodozádržných a protieróznych opatrení, ukážky remesiel v národných parkoch, obnova historických parkov a sadov s tradičnými odrodami, obnova kultúrnych pamiatok a miestnych pamätihodností či vytváranie moderných múzeí.

Cieľom výziev nemá byť iba podpora regionálneho rozvoja v lokalitách národných parkov Muránska planina a Poloniny, ale aj zmierňovanie dopadov klimatickej zmeny či iných negatívnych trendov.

O nenávratné finančné príspevky budú môcť žiadať samosprávy v oprávnenom území, oblastné organizácie cestovného ruchu, miestne akčné skupiny, štátne podniky pôsobiace v oprávnenom území, neziskové organizácie, územne príslušná štátna organizácia ochrany prírody, rozpočtová alebo príspevková organizácia zriadená štátom, obcou, mestom, mestskou časťou či samosprávnym krajom a aj subjekty súkromného sektora.

Minimálna výška podpory pre jeden projekt v národnom parku Muránska planina bude 50-tisíc eur, v národnom parku Poloniny 30-tisíc eur. Ako ďalej informovalo ministerstvo, maximálna výška príspevku pre jeden projekt stanovená nebola. Pre každý z dvoch národných parkov bolo z Plánu obnovy a odolnosti SR vyčlenených 7,96 milióna eur, Ministerstvo životného prostredia SR pre každý zo zapojených národných parkov vyčlenilo sumu 1,592 milióna eur. Podporené projekty budú financované až do výšky 100 percent výdavkov na oprávnené aktivity.

NENECHAJTE SI UJSŤ


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross