No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Vláda odvolala prednostov obvodných úradov a úradov dopravy. Mátého má nahradiť Struhár

6. júla 2012 |  | | |

Vláda dnes odvolala 43 prednostov obvodných úradov, ktorých do funkcií dosadila vláda Ivety Radičovej. Na ich miesta nastúpia v utorok, 10. júla, nominanti jedinej vládnej strany Smer-SD. Podľa návrhu uznesenia vlády, ktorý je zverejnený na internete, by mal doterajšieho prednostu rimavskosobotského obvodného úradu Františka Mátého (nominant Most-Híd) vystriedať bývalý starosta Klenovca a okresný predseda strany SMER-SD, Pavel Struhár.

Vláda tiež odvolala 45 riaditeľov obvodných úradov pre cestnú dopravu a pozemné komunikácie, ktorých vymenovala ešte bývalá vláda. Na ich miesta nastúpia 7. júla nominanti Smeru-SD. Návrh predložil minister dopravy Ján Počiatek. Podľa návrhu by mal šéfa dopravy Júliusa Sojku vystriedať bývalý riaditeľ tohto úradu Andrej Rövid.

Výmena prednostov je štandardná výmena tvrdí Kaliňák

Výmena prednostov obvodných úradov je podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka štandardná výmena, ktorá prichádza s výkonnou administratívou. Ako povedal Kaliňák pre agentúru SITA po rokovaní vlády, ktorá odvolala a vymenovala nových prednostov, všetci noví prednostovia nie sú členmi strany. „Sú predĺženou rukou ministrov. Nedávali sme neodborníkov, ale potrebujeme niekoho, kto rešpektuje politické smerovanie v krajine,“ zdôraznil.

Podľa Kaliňáka ani bývalá koalícia sa za vymenovanie prednostov neskrývala. „Toto je politická nominácia. Keďže sa vraciame po krátkom intermezze pravicovej katastrofy, väčšinou prichádzajú do funkcie ľudia, ktorí tam už boli. Budú mať veľmi ťažkú prácu pred sebou. Verím, že všetci vydržia do konca, ale keď niekto zlyhá, sme pripravení na zmeny,“ vyhlásil.

Odvolaní prednostovia nesúhlasili podľa Kaliňáka s Programovým vyhlásením vlády. „Nemôže byť niekto predĺženou rukou výkonnej moci, keď nesúhlasí s programovým vyhlásením vlády. Keď je niekto vegetarián, ťažko bude pracovať v mäsokombináte,“ uviedol. Na otázku, či sa budú meniť aj ďalší úradníci na úradoch, bude podľa neho závisieť od toho, ako pracujú.

Prednostov obvodných úradov podľa zákona vymenúva a odvoláva vláda na návrh ministra vnútra Slovenskej republiky. Kandidáti na funkciu prednostu obvodného úradu spĺňajú podľa ministra vládou schválené kritériá na funkciu prednostu obvodného úradu, ktoré boli prijaté uznesením vlády Slovenskej republiky z 27. augusta 2010.

BRATISLAVA 6. júla (SITA), Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross