No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Vláda opäť prerušila rokovanie o súdnej sedrii v Rim. Sobote

27. augusta 2008 |  | | |

Vláda dnes znova prerušila rokovanie o návrhu ministerstva spravodlivosti na rekonštrukciu bývalej budovy polikliniky Okresného ústavu národného zdravia v Rimavskej Sobote, tzv. súdnu sedriu, na sídlo okresného súdu. Minister spravodlivosti Štefan Harabin má záujem obnoviť budovu čo najskôr. "Je to jedna z najťažšie riešiteľných vecí, ktorú rezort zdedil," povedal dnes po rokovaní vlády Harabin.

Podľa návrhu Ministerstva spravodlivosti (MS) SR by rekonštrukcia mala stáť 141 miliónov korún (4 680 343 €). "Treba ešte doladiť nejaké otázky s ministrom financií. Predsa ide len o 141 miliónov korún," komentoval prerušenie rokovania o tomto bode minister spravodlivosti. Budovu má v súčasnosti v správe MS SR a keďže sa nevyužíva, tak chátra. "Situácia je tam katastrofálna. Zateká tam," povedal Harabin.

Súčasný stav pozná aj premiér. "Predseda súdu oboznámil premiéra so situáciou, keď tam bol," uviedol Harabin, podľa ktorého má záujem na skorej obnove súdnej budovy aj predseda vlády. "Je smola, že sa to neriešilo 10 rokov dozadu, lebo ten stav už bol aj vtedy katastrofálny," povedal Harabin.

Rekonštrukciou sa už viackrát v minulosti vláda zaoberala, no zakaždým bezvýsledne. Okresný súd v Rimavskej Sobote sídli v súčasnosti v troch budovách. Po zlúčení Okresného súdu Rimavská Sobota s Okresným súdom Revúca bolo potrebné zabezpečiť ďalšie priestory. Okresný súd preto v októbri roku 2004 prevzal do výpožičky od ministerstva vnútra ďalší objekt. Napriek tomu mal a má okresný súd priestorové problémy, ktoré by rekonštrukcia bývalej budovy polikliniky vyriešila. Budovu do roku 1922 užívalo ministerstvo spravodlivosti.

Ak sa podarí zrekonštruovať súdnu sedriu, súčasnú budovu súdu na Jesenského ulici 3 odovzdá ministerstvo Nemocnici s poliklinikou v Rimavskej Sobote. V roku 2009 sa zároveň skončí platnosť zmluvy o výpožičke budovy na Daxnerovej a ministerstvo vnútra už zmluvu nepredĺži. Tu by mal zostať archív súdu.

Budovu sedrie postavili v rokoch 1885 až 1887 v neorenesančnom slohu a sídlil v nej župný súd. Situovaná je v pamiatkovej zóne mesta Rimavská Sobota. Po rekonštrukcii kultúrnej pamiatky by v budove malo vzniknúť osem pojednávacích miestností na I. nadzemnom podlaží, na druhom podlaží by mali byť kancelárie sudcov a administratívy a v podkroví kancelárie aj archív.


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross