No active "ca-sidebar-197687" sidebar

VOĽBY: Poslancom BBSK chce byť v Rimavskosobotskom okrese 47 kandidátov (zoznam)

16. októbra 2013 |  | | | |

BBSKO post poslanca Banskobystrického samosprávneho kraja sa v novembrových voľbách bude uchádzať 47 kandidátov z Rimavskosobotského okresu. Obyvatelia si z nich zvolia šiestich zástupcov.

Ako zo zoznamu vyplýva, polovica kandidátov býva priamo v okresnom meste, siedmi sú z Hnúšte, šiesti z Tisovca. Kandidujú aj primátori všetkých troch miest v okrese.

Kandidátnu listinu podali väčšinou muži, poslankyňou za okres by chcelo byť desať žien. Štrnásť kandidátov je vo veku do 40 rokov, najmladší má 21, najstarší 65. Medzi profesiami je najviac zastúpené povolanie učiteľ a podnikateľ resp. živnostník. Väčšina kandidátov má vysokoškolský titul.

Ako nezávislí kandidujú štyria, ostatní sú nominanti politických strán a koalícií.

Zastupiteľstvo BBSK má mať v nasledujúcom volebnom období celkovo 49 poslancov. Vymedzenie volebných obvodov sa územne zhoduje s okresmi kraja. Okrem kandidátov na poslancov volebná komisia zaregistrovala 11 uchádzačov o post predsedu BBSK.

Voľby do orgánov samosprávnych krajov sa uskutočnia v sobotu, 9. novembra od 7:00 do 22:00. V prípade potreby môžu v obciach začať hlasovať aj skôr, všade však budú volebné miestnosti otvorené do 22:00. Ak kandidát na predsedu samosprávneho kraja nezíska v prvom kole nadpolovičnú väčšinu platných hlasov, do 14 dní bude druhé kolo. Náklady na jesenné krajské voľby budú takmer desať miliónov eur.

volby-bbsk1

volby-bbsk2

Zdroj: Rimava.sk, SITA


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross