No active "ca-sidebar-197687" sidebar

VOĽBY: Začali sa štvrté priame voľby prezidenta

15. marca 2014 |  | | |

ilustračné fotoDnes o 7:00 sa začali štvrté priame voľby prezidenta Slovenskej republiky. Rozhodnúť o novej hlave štátu na najbližších päť rokov môže približne 4,3 milióna oprávnených voličov. Hlasovať sa dá do 22:00 v 5 958 volebných miestnostiach (okrskoch) na celom Slovensku. Voliť prezidenta SR môže každý občan SR, ktorý do volieb dovŕšil 18 rokov a nachádza sa na území Slovenska. Zo zahraničia sa voliť nedá.

Pokojný priebeh volieb, ochranu volebných miestností a sídiel volebných komisií zabezpečuje polícia. Osobitnú pozornosť venuje prípadom kupovania hlasov či iného ovplyvňovania voličov a marenia priebehu volieb. Ide o trestné činy, za ktoré hrozí väzenie. Polícia vyzvala občanov, aby svoje poznatky o činnostiach, ktoré môžu narušiť priebeh volieb, okamžite oznámili na najbližší útvar policajného zboru, prípadne na bezplatné telefónne číslo 158.

Až do zatvorenia volebných miestností platí informačné moratórium. Moratórium znamená zákaz zverejňovať alebo vysielať v rozhlase, televízii a v hromadných informačných prostriedkoch informácie o kandidátoch v ich prospech alebo v neprospech slovom, písmom, zvukom alebo obrazom. Moratórium sa nevzťahuje na bilbordy vyvesené počas kampane, nové pribudnúť nemôžu. Posledné výsledky prieskumov verejnej mienky sa mohli zverejniť v stredu.

Ak v dnešnom prvom kole ani jeden zo 14 kandidátov nezíska nadpolovičnú väčšinu hlasov voličov, druhé kolo bude o dva týždne, v sobotu 29. marca. O post hlavy štátu sa pôvodne uchádzalo rekordných 15 kandidátov. Kandidatúru podali (podľa abecedného poradia): Gyula Bárdos, Jozef Behýl, Ján Čarnogurský, Robert Fico, Viliam Fischer, Pavol Hrušovský, Ján Jurišta, Andrej Kiska, Milan Kňažko, Stanislav Martinčko, Milan Melník, Helena Mezenská, Peter Osuský, Radoslav Procházka a Jozef Šimko. Zo zoznamu pôvodne zaregistrovaných uchádzačov o prezidentský post vypadol Peter Osuský, ktorý sa vzdal kandidatúry 29. januára.

Prvá priama voľba prezidenta sa konala v máji 1999 a občania si v nej zvolili Rudolfa Schustera. V druhej v apríli 2004 a tretej v apríli 2009 vyhral Ivan Gašparovič. Jeho funkčné obdobie sa končí 15. júna 2014, keď inaugurujú nového prezidenta.

Zdroj: SITA

 


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross