No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Záhumenský dnes vyhral súd nad Simonom v kauze tabak

7. júla 2008 |  | |

Bývalý štátny tajomník ministerstva pôdohospodárstva Marián Záhumenský uspel v súdnom spore o ochrane občianskej a profesionálnej cti nad poslancom Národnej rady SR Zsoltom Simonom. Podľa verdiktu Okresného súdu v Rimavskej Sobote sa Simon bude musieť Záhumenskému ospravedlniť za svoje verejné, nepravdivé a účelovo zavádzajúce výroky v súvislosti so zmenou usmernenia ministerstva pôdohospodárstva SR o podpore pestovania tabaku.

Simon súd o svojich argumentoch, že spoločnosť Agrocontract Liptovský Mikuláš získala dotácie vo výške 4,4 mil. korún neoprávnene nepresvedčil. Záhumenskému a spoločnosti sa musí ospravedlniť. Záhumenský je s rozsudkom spokojný, aj keď podľa neho mu súd nepriznal plnú výšku nemajetkovej ujmy. Namiesto žiadaných 5 mil. dostane 300 tis. korún.

Súd Simona zaviazal do mesiaca od nadobudnutia právoplatnosti rozhodnutia zorganizovať tlačovú konferenciu na pôde SMK, na ktorej sa má Záhumenskému a spoločnosti Agrocontract verejne ospravedlniť. Záhumenský aj Agrocontract si môžu podľa súdu uplatniť nárok na zverejnenie rozsudku v médiách, na náklady poslanca Simona. Ten sa z verdiktom súdu nestotožňuje a ako pre agentúru SITA potvrdil, odvolá sa na vyšší súd. „Prekvapilo ma, že súd akceptuje zmluvu, ktorá bola podpísaná v rozpore s výpisom obchodného registra,“ vyjadril sa Simon, podľa ktorého sú pochybnosti o mieste, kde bola zmluva podpísaná. Podľa Simona počas súdneho procesu predávajúci a kupujúci sa vyjadrili iným spôsobom. „Museli si upravovať svoje výpovede tak, aby sa dostali do približne zhodnej podoby,“ povedal Simon.

Dnešného pojednávania sa zúčastnil ako svedok premiér vlády SR Róbert Fico, o ktorého svedectvo žiadali obe strany sporu. Fico Záhumenského svojou hodinovou výpoveďou podporil. Ako na súde zdôraznil, Záhumenský o funkciu neprišiel pre profesionálne chyby, ale o uvoľnenie z nej požiadal sám, po stupňovaní mediálneho tlaku, ktorý vyvolal Simon svojimi výrokmi v médiách na jeho adresu ohľadom prideľovania dotácií pre pestovateľov tabaku firme Agrocontract Liptovský Mikuláš, ktorá mu je blízka. Záhumenský Simona zažaloval, že jeho výroky boli nepravdivé, čím utrpela jeho osobná a profesionálna česť štátneho tajomníka.


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross