No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Župan by podľa podžupana mal v korupčnej afére reagovať

25. augusta 2008 |  | |

Župan Milan Murgaš by k obvineniu riaditeľa Úradu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Jána M. z brania úplatku mal podľa podpredsedu BBSK Ivana Černaja zaujať stanovisko. Pre agentúru SITA to Černaj uviedol s tým, že verí, že po oficiálnom potvrdení týchto informácií to Murgaš urobí.

„Zvolal by som poradu vedenia a zaujal k tomu nejaké konkrétne stanovisko. Keď sa veci potvrdia, potom sa môžu prijímať rozhodnutia. Ak by sa to potvrdilo, je potrebné konať veľmi rázne,“ povedal Černaj na otázku, ako by konal na mieste župana. Odpovedi, či treba rázne konať už pri obvinení alebo až pri vznesení obžaloby, alebo až po prípadnom odsúdení riaditeľa, sa vyhol. Podľa neho je však ťažké zaujať stanovisko, kým je vec v štádiu neukončeného vyšetrovania.

Informácie o obvinení riaditeľa úradu z korupcie Černaja prekvapili. Ak by sa potvrdili, bolo by to podľa neho vážne poškodenie mena BBSK. S riaditeľom úradu sa o tom ešte nerozprával, so županom Murgašom len krátko.

Hovorkyňa Prezídia Policajného zboru SR Andrea Polačiková dnes informovala, že 55-ročného riaditeľa Úradu BBSK Jána M. z Trenčína obvinil vo štvrtok vyšetrovateľ Úradu boja proti korupcii za trestný čin prijímania úplatku, za ktorý mu hrozí trest odňatia slobody na päť až 12 rokov. Zároveň obvinil 39-ročnú Milenu D. zo Žarnovice za trestný čin podplácania, za ktorý môže dostať trest odňatia slobody na dva až päť rokov. „Ján M. ako riaditeľ úradu BBSK požadoval v júni 2007 úplatok 2 000 000 korún (66 387,84 €) od neziskovej organizácie, ktorá mala záujem o kúpu nehnuteľností. Za to sľúbil, že do programu Zastupiteľstva BBSK dostane a zabezpečí odpredaj týchto nehnuteľností za 6 000 000 korún (199 163,51 €). Milena D. ako riaditeľka neziskovej organizácie kúpnu cenu uhradila a úplatok obvinenému vyplatila,“ uviedla Polačiková.

Predseda BBSK Murgaš sa médiám od rána vyhýba, neprišiel ani na dnešné vopred avizované tlačové besedy. Po hovorkyni rozoslal stanovisko, že k informáciám publikovaným v médiách sa nebude vyjadrovať. „BBSK do tejto chvíle nedostal od polície žiadne oficiálne vyrozumenie. Aj v tomto prípade platí princíp prezumpcie neviny a preto sa k celej kauze predseda BBSK môže vyjadriť až po tom, čo dostane oficiálne stanovisko od príslušných orgánov,“ uvádza sa v stanovisku.

Na oficiálne vyrozumenie od polície však župan bude čakať márne. Ako uviedla Polačiková, polícia nie je povinná informovať zamestnávateľov o vznesení obvinenia voči ich zamestnancom, žiadne takéto vyrozumenie teda župe posielať nebude.

Zdroj: BANSKÁ BYSTRICA 25. augusta (SITA)


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross