No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Reštaurácia Mladosť v Rimavskej Sobote opäť žiari: Prichádzajú Dni francúzskej a slovenskej kuchyne

Šéfkuchár Andrej Róth - Zdroj: Rimava.sk

Reštaurácia Mladosť, gastronomická pýcha Strednej odbornej školy obchodu a služieb (SOŠOS), opäť dokazuje, že kvalitné jedlo a kvalitné vzdelávanie môžu kráčať ruka v ruke.

V dňoch 5. až 7. mája pozýva širokú verejnosť na Dni francúzskej a slovenskej kuchyne, ktoré budú nielen sviatkom chutí, ale aj praktickou ukážkou kulinárskeho remesla študentov školy.

Mladosť dlhodobo funguje ako výukové pracovisko, kde sa mladí budúci kuchári a čašníci učia priamo v reálnej prevádzke – pod vedením skúsených odborníkov a pedagógov. V rámci moderného a inovatívneho prístupu k výučbe pravidelne pripravuje tematické gastronomické týždne, počas ktorých si návštevníci môžu vychutnať chute sveta.

Po úspešných podujatiach ako Dni talianskej kuchyne, švajčiarske špeciality či prezentácia tradičných slovenských jedál prichádza kombinácia dvoch výrazných kulinárskych kultúr – Francúzska a Slovenska.

Výnimočnosť tohto podujatia podčiarkuje aj účasť špičkového slovenského šéfkuchára Andreja Rótha. Tento oceňovaný odborník, člen národného tímu Slovenskamajster Slovenska 2018 a držiteľ bronzovej medaily z kuchárskej olympiády v Stuttgarte, prichádza so svojimi skúsenosťami priamo medzi študentov a hostí reštaurácie. V súčasnosti pôsobí v prestížnom Residence Hotel **** Donovaly, kde sa venuje tvorbe modernej gastronómie postavenej na poctivých základoch.

Pod jeho vedením vzniklo špeciálne menu, ktoré elegantne spája francúzsku techniku a slovenskú tradíciu.

"Dostal som pozvanie od pána riaditeľa SOŠ OS, pána Bagačku. Ako reprezentant Slovenskej republiky a člen národného tímu kuchárov som sa rozhodol priniesť sem to, čo spolu s tímom rozvíjame – koncept novej slovenskej kuchyne. V rámci spolupráce krajín V4 tento prístup prepájame s prvkami francúzskej gastronómie, čím vzniká moderný pohľad na kulinárske tradície," uviedol šéfkuchár Residence Hotel**** Donovaly Andrej Róth.

"Na tento týždeň sme si pripravili tradičnú slovenskú máčanku – starú polievku chudobných ľudí, ktorá sa kedysi varila najmä preto, aby sa spotreboval chlieb z celého týždňa. Z francúzskej kuchyne ponúkneme Bouillabaisse – bohatú polievku z morských plodov a rýb, ktorá patrí k ikonám francúzskej gastronómie," uviedol šéfkuchár.

"Čo sa týka hlavných jedál, z francúzskej kuchyne sme pripravili napríklad kuracie suprême s francúzskym šošovicovým ragú s bylinkami, alebo klasiku ako Sole meunière – jemne pečenú tresku na soli s bylinkami, podávanú s tradičnou omáčkou beurre blanc z masla, citróna a bieleho vína. K tomu servírujeme mladý jarný hrášok a nové zemiaky.

Zo slovenskej kuchyne ponúkneme napríklad držkovo-kolienkový perkelt s maslovými špenátovými haluškami, ktoré reflektujú jarnú sezónu, doplnený o marinovanú cibuľku a domácu majonézu. Ďalším chodom bude tradičné francúzske hovädzie Bourgignon, ku ktorému sme pridali netradičnú slovenskú prílohu – údenú zemiakovú kašu a sezónnu jarnú zeleninu," popísal špeciálne menu šéfkuchár.

"Ako dezert som zvolil tradičné zemiakové šúľance s makom, ktoré sú neodmysliteľnou súčasťou slovenskej kuchyne, aby sme však do nich vniesli aj francúzsky nádych, doplnili sme ich o slivkové čatní a dochutili slovenskou slivovicou," dodal šéfkuchár.

Návštevníci sa môžu tešiť na precízne pripravené jedlá z kvalitných surovín, servírované s dôrazom na detail, chuťovú harmóniu a estetiku.

Reštaurácia Mladosť je otvorená od pondelka do piatka v čase od 11:30 do 15:00.

Príďte si vychutnať jedinečné francúzskoslovenské špeciality a podporte mladé talenty v ich kulinárskom vzdelávaní.


PR článok
Rimavu číta viac ako 140 000 ľudí mesačne, odprezentuj svoju firmu aj ty. Kontakt: [email protected]


NENECHAJTE SI UJSŤ


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross