RIMAVSKÁ SOBOTA – Jedna z prvých fabrík v meste a zároveň tiež jedna z najikonickejších. To bola konzerváreň RISO, ktorá viac ako sto rokov sídlila v areáli na dnešnej Cukrovarskej ulici v Rimavskej Sobote. Hoci pred 16 rokmi zanikla, prakticky okamžite na jej tradíciu nadviazala firma RISO-R.
„V pôvodnej firme bolo viac majiteľov, ktorí už nechceli spolu ďalej pokračovať, preto sa v roku 2005 rozhodli, že ju predajú. Keďže my ako rodina sme chceli zachovať tradíciu konzervárenskej výroby v R. Sobote, spustili sme ešte v tom istom roku našu firmu RISO-R,“ vysvetlil pre Rimava.sk obchodný riaditeľ Michal Demeter, podľa ktorého sa hrdo hlásia k tradícii konzervárenstva v Rimavskej Sobote.
Nová firma podľa jeho slov nepokračovala v celom sortimente pôvodnej firmy, ale zamerala sa na džemy, marmelády, lekváre a zeleninové nátierky. „Naše výrobky dodávame na celé Slovensko a vo veľkej miere aj do Čiech, kam chceme ešte viac expandovať. Príležitostné vývozy máme do Maďarska, arabských krajín a rokujeme tiež s Rumunskom,“ načrtol riaditeľ.
Článok pokračuje pod reklamou
Podnik v súčasnosti sídli v priestoroch bývalej pekárne na Košickej ceste, kam sa presťahoval v roku 2011. „Zrekonštruovali sme ju pre naše potreby a vytvorili sme jednu veľkú otvorenú halu. Je to ťažko porovnať s pôvodnou fabrikou na Cukrovarskej ulici. V niečom je tento nový areál vhodnejší, v inom nie. Tam bolo napríklad viacero malých budov, ktoré sa dali využiť ako sklady. Na druhej strane, suroviny bolo potrebné nosiť na poschodie,“ porovnal Demeter.
Ako sme spomenuli v úvode, RISO bol vďaka viac než storočnej tradícii jeden z najikonickejších podnikov v R. Sobote a výrazne sa zapísal do povedomia nielen miestnych obyvateľov. „Možno 70 percent ľudí z celého Slovenska, ktorých stretnem a príde reč na firmu, povie: veď tam som brigádoval počas vysokej školy. Mám pocit, že sa tu na brigádach vystriedalo pol Slovenska,“ povedal riaditeľ s úsmevom.
Tieto brigády boli podľa neho poznamenané aj rôznymi študentskými žartíkmi , ktoré na základe svojho poznania mnohokrát negatívne ovplyvňovali nákupné pohnútky bývalých brigádnikov. Dnes je spoločnosť menšia, kontrolovanejšia a veľmi dôsledne sa dodržujú všetky hygienické a legislatívne požiadavky pri výrobe. RISO je držiteľom najvyššieho certifikátu kvality IFS, ktorý je každoročne sa opakujúc, veľmi prísne auditovaný.
Bohužiaľ, v porovnaní s minulosťou sa výrazne znížila dostupnosť dopestovaného ovocia a zeleniny priamo v našom regióne. Podľa Demetera je ho v okolí Rimavskej Soboty veľmi málo a určite už neplatí pravidlo z minulosti, že všetko potrebné sa dalo nakúpiť v okruhu 30 kilometrov.
„Niečo pestuje Gemerprodukt vo Valiciach, ale inak je toho veľmi málo. Darí sa nám však kupovať všetko potrebné na Slovensku, okrem rokov, keď je neúroda – vtedy musíme dovážať. Samozrejme, pri niektorých surovinách, napríklad pomarančoch, je to nevyhnutnosť,“ podotkol obchodný riaditeľ.
Ako dodal, podniku sa vážnejšie nedotkli ani prvé dve vlny koronakrízy, hoci im vypadli dodávky v rámci gastrobiznisu do reštaurácií a hotelov. Nových partnerov však získali v Čechách a obratovo vďaka tomu dokonca narástli. „Nemuseli sme ani prepúšťať, práveže sme prijali nových ľudí,“ zdôraznil Demeter.
Podľa riaditeľky Gemersko-malohontského múzea Oľgy Bodorovej bola spomínaná pôvodná konzerváreň založená v roku 1902 a určite tak ide o jednu z najstarších fabrík, ktoré na území mesta vznikli. „Za fabriky však môžeme považovať aj tehelne, ktoré vznikli ešte skôr a boli tu až štyri – jedna v Tormáši a ďalšie na Kurinci či Tomašovej, ako sa ide ku hvezdárni. V meste bola dokonca aj továreň na výrobu ručných píl,“ ozrejmila.