No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Školská jedáleň privítala šéfkuchára Petra Krištofa. Deti si pochutnali na divine

Zdroj: Rimava.sk

RIMAVSKÁ SOBOTA – V jedálni Základnej školy (ZŠ) Š. M. Daxnera v Rimavskej Sobote sa rozhodli vyskúšať novinku v stravovaní detí. Vedúcou jedálne je Marta Trochová a jedlá pripravuje zvyčajne jej tím šikovných kuchárok. V stredu, 5. júna školskú kuchyňu navštívil známy kuchár Peter Krištof, šéfkuchár spoločnosti Violife, držiteľ medailí zo svetových súťaží, aby pripravil pre deti špecialitu zo zveriny.

Metodička pre školské stravovanie z regionálneho úradu školskej správy v Banskej Bystrici Ľudmila Očenášová pre Rimava.sk povedala, že zverina bola zaradená do školského stravovania už v roku 2021.

"Vyskúšali sme to v niekoľkých školách, avšak deti nie veľmi prijímali tento druh potravy, preto sme v spolupráci s firmou Kipa zabezpečili profesionálneho kuchára, aby aj deti mali zátižok, že im jedlo pripravil michellinský kuchár," povedala Ľudmila Očenášová.

Článok pokračuje pod reklamou


Talentovaný šéfkuchár Peter Krištof z Prešova sa počas svojej kariéry zúčastnil množstva súťaží či majstrovstiev sveta kuchárov. "Pripravili sme na dnes ragú z daniela s brusnicovou omáčkou, k tomu bola slovenská ryža, teda cestovina, baby mrkvička, aby to jedlo bolo aj krajšie a karamelizovaná cibuľka. Varil som túto receptúru už na viacerých školách a malo to veľký úspech. Deťom to veľmi chutilo, dokonca prišli na dupľu," povedal.

Mäso z daniela má podľa šéfkuchára špecifickú chuť. "Toto mäso obsahuje veľa železa, a preto to aj cítiť. Aj keď sa hovorí, že zverina sa pripravuje dlhšie, mäso z daniela má inú štruktúru ako napríklad diviačie mäso, preto aj tá príprava nie je tak náročná," dodal.

Podujatia sa zúčastnil sa primátor mesta Jozef Šimko. "Je to vítané, že sa do škôl dostane aj divina, myslím, že je to dobré riešenie a pána kuchára môžeme pochváliť," povedal pre Rimava.sk.

Pri varení pomáhali samozrejme aj kuchárky. "Nemôžeme zabudnúť aj na kuchárky, ktoré so mnou dnes pracovali v tíme, sú to šikovné dámy," skonštatoval Peter Krištof.

V tradičnom obednom čase sa objavili prví stravníci. Profesionálny kuchár sa deťom prihováral a spoločne si zažartovali. Jedlá z tanierov mizli a väčšina detí si pekne pripravené jedlo pochvaľovalo. Jedlo z diviny sa bude v školských jedálňach podávať raz za dva mesiace.

Celú akciu zastrešila spoločnosť Kipa a navyše, deti, ktoré priniesli späť prázdne taniere, dostali drobné darčeky.


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross