No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Ako sa dostali rimavskosobotské bryndzové halušky do budapeštianskej michelinskej reštaurácie?

17. januára 2022 | |  | 
Reštaurácia Borkonyha.

Odpovede sa dočkáte od dvoch mladých učiteľov Súkromnej strednej odbornej školy – Magán Szakközépiskola v Rimavskej Sobote, Tibora Eibnera a Gergőa Nagya, ktorí stážovali dva týždne v michelinských reštauráciách v Budapešti v rámci programu Erasmus+.

Škola sa rozhodla vyslať svojich majstrov do Maďarska, aby sa zdokonalili v kulinárskom umení u tých najlepších po tom, čo jej žiaci v septembri minulého roka absolvovali odbornú prax v michelinskej reštaurácii vo Francúzsku.

Gergő Nagy, bývalý žiak školy, v súčasnosti vyučuje techniku obsluhy, technológiu prípravy pokrmov a medzinárodnú gastronómiu. Už počas stredoškolských rokov niekoľkokrát absolvoval odbornú stáž v zahraničí: pracoval ako čašník v Malage, študoval na strednej škole na Azorských ostrovoch a počas letnej odbornej praxe tiež pracoval niekoľko mesiacov v päťhviezdičkovom hoteli na Cypre. Ako odborný učiteľ už navštívil Piemont, Maltu a tento rok mal možnosť pracovať v kuchyni u známeho šéfkuchára Ákosa Sárköziho, ktorý je jedným z mentorov obľúbenej maďarskej televíznej show „Šéfkuchár“. Jeho reštaurácia Borkonyha sa špecializuje na fine dining a hviezdu získala pred 8 rokmi. Odvtedy si ju dokázala udržať.

Degustačné menu v reštaurácii Borkonyha pozostáva z nasledovných chodov: predjedlo – jeseter, reďkovka, relish z chrenu, kaviár z jesetera a grapefruitové želé; druhé predjedlo: šúľance s lesnými hubami, vajce na hľuzovke, ľadový šalát; hlavné jedlo – holubie prsíčka a stehienka, údená cvikla, čierne ríbezle; druhé hlavné jedlo - hovädzia sviečková a líčka, fazuľové pyré, paprikové textúry; dezert - biela čokoláda, kokos, repa  a petržlen.

Tibor Eibner je tiež absolventom SSOŠ- MSZKI a momentálne externe študuje na Vysokej škole DTI. Popritom učí učňov, budúcich kuchárov. Zahraničná stáž nie je novinkou ani pre neho, keďže ako žiak bol niekoľkokrát v zahraničí. V decembri 2021 pracoval v jednej z najnovších michelinských reštaurácií v Budapešti. Reštauráciu Essencia prevádzkuje manželský pár Tiago Sabarigo z Portugalska a jeho maďarská manželka Éva Jenei. Filozofia kuchyne je založená na týchto dvoch kultúrach, preto chobotnica, treska, mangalica a topinambury pasujú do jedného menu.

V reštaurácii si hostia - prevažne zo zahraničia, najmä zo škandinávskych krajín - môžu vybrať z troch menu: „Menu Itthon“ ponúka maďarské jedlá, zatiaľ čo „Menu Otthon“ ponúka typické jedlá z Portugalska. Špecialitou je však „Menu 17. máj“, ktoré je odkazom na narodeniny ich dcéry, takže v tomto menu nájdete typické jedlá maďarskej a súčasne aj portugalskej kuchyne.

A ako sa teda bryndzové halušky dostali do budapeštianskych reštaurácií?

Tiago Sabarigo, šéfkuchár Reštaurácie Essencia, poprosil Tibora, aby pre nich pripravil bryndzové halušky, ikonické jedlo Slovenska. Michelinskému tímu halušky veľmi chutili, viacerí ich jedli prvýkrát. Šéfkuchár už chuť bryndze samozrejme poznal a dokonca potvrdil, že bryndza je jednou z jeho obľúbených ingrediencií, ktorá nechýbala ani na jeho svadobnom menu.

Slovenskú večeru plánovali aj u Ákosa Sárköziho v reštaurácii Borkonyha, no pre permanentnú plnú obsadenosť reštaurácie bolo nutné slovenské hody preložiť na neskôr. Ale nebude treba na ne dlho čakať, čoskoro tam škola vyšle svojich nádejných žiakov, budúcich šéfkuchárov, ktorí popri príprave michelinských hodov odhalia Sárközimu chuť slovenskej kuchyne.

Tento projekt bol financovaný s podporou Európskej Komisie.
Táto publikácia reprezentuje výlučne názor autora a Komisia nezodpovedá za akékoľvek použitie informácií obsiahnutých v tejto publikácii.

Zdroj a fotky:
www.ssosrs.sk
www.borkonyha.hu
www.essenciarestaurant.hu

PR článok

Pri PR a sponzorovaných článkoch redakcia štandardne uzatvára komentáre.


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross