No active "ca-sidebar-197687" sidebar

FOTO: Four Fest sa začal, nádvorie Čierneho orla rozvoňala kotlíková špecialita

9. mája 2022 | |  | 

RIMAVSKÁ SOBOTA – Kotlíky, veľké varechy, fazuľa a ďalšie ingrediencie, ktoré žiaci pod vedením svojich pedagógov spojili do lahodnej fazuľovice. Súťažiaci z krajín V4 si so sebou na Four Fest – festival odborných zručností žiakov stredných odborných škôl, okrem odhodlania zvíťaziť priniesli aj typické receptúry – preto bolo z každej fazuľovice cítiť kúsok ich domova.

Dnes doobeda odštartoval Four Fest na nádvorí Čierneho orla súťažou vo varení fazuľovice. Po dvojročnej prestávke si svoje kulinárske umenie porovnali žiaci z usporiadateľskej školy – Strednej odbornej školy obchodu a služieb so žiakmi z českého Kolína a Poděbrad, maďarského mesta Kazincbarcika a poľského mesta Nový Sacz.

Článok pokračuje pod reklamou


O tom, ktorá fazuľovica je najlepšia, rozhodovala odborná porota v zložení: šéfkuchár Richard Cisár, česká herečka a gurmánka Markéta Hrubešová, generálna tajomníčka Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov Zuzana Dúžeková a člen Výkonného výboru SZKC Ivan Vozár.

Po približne dvojhodinovom kulinárskom maratóne mohla odborná porota pristúpiť k hodnoteniu. Na piatom mieste sa umiestnilo družstvo z Poľska. Štvrtú priečku obsadil tím z Kolína. Tretí skončili žiaci z Poděbrad. Druhé miesto získali žiaci z usporiadateľskej školy – SOŠOS. Najlepšiu fazuľovicu podľa odbornej poroty navarilo družstvo z Kazincbarciky.

Víťazný tím z Maďarska.

„Po dvojročnej pauze sa sem súťaž znova dostala. Je to super pre školy a najmä deti, odovzdávajú si skúsenosti v oblasti gastronómie. Každé družstvo sa k vareniu fazuľovice postavilo svojsky. Spravili ju národne – mali vlastný štýl,“ zhodnotil predseda poroty Richard Cisár, ktorý úroveň žiakov považuje za veľmi dobrú.

„S priebehom súťaže som veľmi spokojný a zároveň som veľmi prekvapený, pretože niektorí súťažiaci boli z iných odborov, ako napríklad obchodný pracovník či programátor. A navarili veľmi dobre. Teším sa, že po covidovej dobe sa Four Fest obnovil,“ dodal šéfkuchár Cisár, ktorý je pravidelným hosťom podujatia.

Ako doplnil, v súťaži hodnotili rôzne kritériá – hygiena pri varení, technológia prípravy a spracovania surovín, a samozrejme chuť a konečná prezentácia. Pri víťaznom družstve zavážili najmä posledné dve kritériá. „Bolo to veľmi tesné so Strednou odbornou školou obchodu a služieb v Rimavskej Sobote. Oni mali veľmi dobrú chuť, kúsok ale zaostával styling. Boli to však len nepatrné rozdiely, niekto musí vyhrať. Žiaci z Maďarska tomu dali väčšiu kreativitu,“ povedal Richard Cisár.

S priebehom sprievodného podujatia je spokojný aj riaditeľ usporiadateľskej školy Jaroslav Bagačka. „Myslím si, že súťaž mala úspech a splnila cieľ. Pohybovalo sa tu aj viac ľudí ako v minulosti, zaujalo to aj verejnosť. Hodnotenie bolo určite spravodlivé, pretože fazuľovicu posudzovala odborná porota. Víťazom gratulujem,“ povedal riaditeľ SOŠOS Bagačka.

Ako ďalej prezradil, budúci rok prídu s novou témou. „Toto je už 8. ročník. Vymyslíme niečo nové, verím, že sa o rok stretneme opäť, ak nebudú nejaké pandemické problémy,“ doplnil. A či je spokojný s výkonom jeho žiakov? „Som spokojný, 2. miesto je dobré. Keby sme boli prví, mohlo by to vzbudiť podozrenia,“ povedal s úsmevom riaditeľ usporiadateľskej školy.

Dnešný sprievodný program Four Festu vyvrcholí o 18:00 koncertom Adama Ďuricu v Divadelnej sále Domu kultúry. Zajtrajší deň bude patriť súťažiam odborných zručností žiakov.

Súťaže odborných zručností 10. mája:
7:45 – Otvorenie festivalu – Estrádna sála Domu Kultúry
8:00 Súťaže odborných zručností v odboroch:
kuchár – Estrádna sála Domu kultúry
čašník – Dom kultúry
9:00 - Súťaže odborných zručností v odboroch:
barista – Hotel Zlatý býk
someliér – Hotel Zlatý býk
obchodný pracovník – Dom kultúry
kaderník – Guľová sála Domu kultúry
13:00 - Súťaže odborných zručností v odboroch:
barman – Estrádna sála Domu kultúry
kozmetik – Guľová sála Domu kultúry
16:30 – Slávnostné vyhodnotenie festivalu – Divadelná sála Domu kultúry

NENECHAJTE SI UJSŤ


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross